Concert pascal
MOPAN Suceava

Nu o să intrăm în detalii, pentru că de la nivel macro regăsim problemele unor proceduri de licitație întârziate, cu mai mult decât perioada care ar fi fost necesară ducerii la îndeplinire a contractului.

Este vorba despre procedurile de achiziție aferente următoarelor obiective:

  1. 1. Proiectare și Execuție Autostrada de Centură București km 0+000-km 100+900, Sector Centura Nord km 0+000-km 52+770, Lot 1: km 2+500-km 20+000;
    2. Proiectare și Execuție Autostrada de Centură București km 0+000-km 100+900, Sector Centura Nord km 0+000- km 52+770, Lot 2: km 20+000-km 39+000;
    3. Proiectare și Execuție Autostrada de Centură București km 0+000-km 100+900, Sector Centura Nord km 0+000-km 52+770, Lot 3: km 39+000-km 47+600

Subiectul acestei analize are la bază un articol apărut în mass-media. Detalii aici.

În cadrul acestui articol se spune că: ,, Licitația pentru lotul 3 din Autostrada de Centură București Nord (A0 Nord) este departe de a se încheia, la aproape trei ani de la lansare” .  Tot în cadrul acestui articol aflăm că: ,, Durata contractului este de 30 de luni, din care 12 luni perioada de proiectare și 18 luni perioada de execuție a lucrărilor “. Asadar, avem pe de o parte o durată a contractului de 30 de luni și o întârziere la nivelul procedurilor de achiziție de aproape 36 de luni! Se pune întrebarea: Cum a fost posibil? Sunt acești Antreprenori niște Ofertanti foarte dificili și iresponsabili, sau problema este la beneficiar?

În cele ce urmează o să încercăm să construim un posibil răspuns la aceste întrebări. Din păcate trebuie să intrăm, un pic, în registrul și termenii tehnici, pentru a putea identifica aceste explicații.

Dar, în definitiv, această asociație promovează discuțiile tehnice, mai mult decât vorbele goale.

Pentru a creea un context la cele ce urmează, trebuie să facem următoarele aprecieri:

  • Ofertantul este un operator economic care este interesat să presteze servicii și lucrări de execuție, NU SĂ ANULEZE O PROCEDURĂ.

Operatorul economic dorește să realizeze servicii de proiectare/ lucrări de execuție cât mai rapid și nu să aștepte relansarea unei proceduri de achiziție anulată, pentru că acest lucru conduce la întârzieri mari, de 1-2 ani.

Așadar, chiar dacă pot exista motive de anulare a unei proceduri de achiziție pe temei legal, încă de la lansarea acesteia, Operatorii economici nu vor încerca să anuleze procedurile de achiziție (aspect confirmat statistic). Acest parcurs poate însemna anularea multor proceduri de achiziție, timp în care ei ,,nu ar avea de lucru”;

  • Ofertantul economic va face orice ca să fie declarant câștigătorul procedurii de achiziție. Orice, în condițiile în care are motive să o și facă!  Este vorba de contestațiile pe procedurile de achiziție. Dacă nu ar avea motive și nu ar avea temei legal, aceste contestații nu ar fi acceptate!

Modificările în legislație în contrasens cu dezvoltarea infrastructurii

Hotărârile de guvern și schimbările recente din legislație, în care Ministerul Transporturilor se implică și se „laudă” cu ele, par că pleacă de la premisa hilară că Operatorii economici își doresc prea mult să câștige o procedură de achiziție și fac orice în acest sens.

Această realitate este validă, considerată normală, într-o economie de piață sănătoasă. A face modificări legislative pe acest considerent este o punere pe contrasens a legislației cu însăși piața liberă.

Probabil ca Ministrul Transporturilor ar trebui să se întoarcă cu fața spre CNAIR și spre modul de elaborare al documentațiilor de la nivelul procedurilor de achiziție.

Contestațiile, partea a unei probleme mai complexe

Continuara pe: https://grupinfrastructura.ro/mersul-pe-sarma-al-antreprenorilor-in-lumea-imposibila-a-achizitiilor-publice/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava