Concert pascal
MOPAN Suceava

Comunicat. ”Astăzi sărbătorim 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România după Primul Război Mondial, unire adoptată în urma moțiunii de la Cernăuți de pe 28 noiembrie 1918, de către Congresul General al Bucovinei. După 143 de ani Bucovina revenea la patria mamă.
Pe data de 29 decembrie 1918, Parlamentul României a adoptat actul Unirii de la Cernăuți, într-o ședință solemnă, iar Regele Ferdinand a semnat actul unirii prin decretul nr.3744 din 18/31 decembrie 1918, publicat în „Monitorul Oficial” nr. 217 din 19 decembrie 1918.
Iancu Flondor, Președintele Consiliului de la Cernăuți, a fost unul dintre politicienii care a contribuit la unirea Ducatului de Bucovina cu Regatul României. Importanța lui Iancu Flondor în cadrul acestui eveniment a fost semnalată și într-o scrisoare a lui Nicolae Iorga către Flondor, în care acesta îi spunea: ”Iancule, grăbește Unirea Bucovinei cu România, că pierdem Ardealul!”.
Actul unirii de la Cernăuți a reprezentat al doilea act important din procesul de reîntregire naţională a statului unitar român, primul act de unire fiind cel din 27 martie/9 aprilie 1918 când Basarabia s-a unit cu România.
Din anul 2015, toți românii sărbătoresc Ziua Bucovinei, instituită prin Legea 250/2015, moment important de rememorare a trecutului istoric privind procesul de unire al Bucovinei cu România.
Pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia , s-a înfăptuit România Mare, prin alipirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. Tot pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, românii din țară și de pretutindeni vor sărbători Centenarul Marii Uniri, eveniment ce simbolizează 100 de ani de la întregirea statului România.

La mulți ani Bucovina , la mulți ani România!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava