MOPAN Suceava
Galerie foto212 poze în acest set

Câteva mii de credincioşi au participat duminică la slujba de sfinţire a Catedralei Naşterea Domnului din Suceava. Înainte de începerea slujbei, buciumaşii i-au primit cu sunete de bucium pe înalţii ierarhi care au oficiat slujba, precum şi pe invitaţii speciali la acest eveniment.

Slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de un sobor de preoţi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, şi anume Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

Ierarhii au fost primiţi cu pâine şi sare de primarul Sucevei, Ion Lungu.


După sfinţirea Catedralei Naşterea Domnului a urmat Sfânta Liturghie oficiată de înalţii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române împreună cu un impresionant sobor de preoţi suceveni. Trebuie spus că începând de astăzi şi timp de o săptămână, credincioşii ortodocşi pot trece prin Sfântul Altar pentru a se închina.

Prima sfinţire a Catedralei Naşterea Domnului a avut loc la nu mai puţin de 24 de ani de la începerea lucrărilor pentru ridicarea acestui lăcaş de cult. Ca şi dimensiuni, Catedrala din Suceava va fi depăşită doar de Catedrala Mântuirii Neamului din Bucureşti aflată în momentul de faţă în construcţie. Catedrala Naşterea Domnului din Suceava are 70 de metri înălţime şi tot atât în lungime. Ultima sfinţire a catedralei va avea loc după finalizarea picturii interioare, lucrările putând însă să dureze ani buni. Primăria Suceava a fost principalul finanţator al lucrărilor de construire a Catedralei Naşterea Domnului, suma alocată fiind de 1,8 milioane de Euro.

Politicieni prezenţi la sfinţirea Catedralei Naşterea Domnului

Printre credincioşii veniţi la slujba de sfinţire s-au numărat şi numeroşi politicieni şi şefi de instituţii din Suceava. Astfel, la slujbă au asistat primarul Sucevei, Ion Lungu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, precum şi prefectul Constantin Harasim.

Printre credincioşi s-au aflat şi parlamentarii PNL de Suceava, Gheorghe Flutur, Ioan Balan, Steliana Miron, Alexandru Băişanu, viceprimarii Sucevei Lucian Harşovschi şi Ovidiu Doroftei.

Dintre parlamentarii PSD, la slujbă a fost doar senatorul Ovidiu Donţu. Unul dintre invitaţii speciali a fost şi patronul echipei Steaua, George Becali, omul de afaceri fiind unul dintre cei care a donat fonduri pentru construcţia catedralei.

ÎPS Pimen: Jertfa pe care ctitorii au adus-o bisericii este lucru de taină şi Dumnezeu îi răsplăteşte cu bunătea sa dumnezeiască

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a evidenţiat faptul că la construcţia catedralei au contribuit un număr foarte mare de ctitori. „Plata pentru aceşti ctitori este în cer, cum spune mântuitorul Isus Hristos. Jertfa pe care au adus-o ei bisericii este lucru de taină şi Dumnezeu îi răsplăteşte cu bunătea sa dumnezeiască. A fost o jertfă pentru a aduna materialele, munca şi chivernisirea, purtarea de grijă care a venit în sarcina celor de aici, în frunte cu părintele Petrică”, a spus ÎPS Pimen. Ierarhul le-a spus credincioşilor prezenţi la sfinţire că se roagă pentru ca „ jertfa închinată acestei biserici să fie bine primită în împărăţia lui Dumnezeu şi numele celor care au jertfit să fie scrise în cartea vieţii veşnice”

După slujba de sfinţire, preotul paroh Petru Argatu a ţinut să le mulţumească tuturor celor care au contribuit la ridicarea catedralei. În discursul său, preotul a făcut un istoric al Catedralei Naşterea Domnului, amintind că lucrările de construcţie au început în anul 1991, de către Societatea Credincioşilor Ortodocşi din Bucovina. „Până în noiembrie 1998 s-a executat doar radierul, respectiv cota minus patru metri. S-a reuşit preluarea terenului pentru construirea catedralei, eliminarea anumitor litigii, săpături necesare, s-a casetat terenul, s-a pus armătura şi s-a turnat betonul.
Din 1998 am preluat lucrările de construire a catedralei, astfel până în anul 2001 s-a realizat subsolul, s-a turnat placa de la cota zero, apoi hidroizolaţia în trei straturi, umplutura cu pământ”, a spus preotul Petru Argatu, care a adăugat că după o expertiză tehnică proiectul iniţial al catedralei realizat de Constantin Gorcea a fost schimbat cu altul, realizat de Doru Ghiocel Olaş.
Ion Lungu le-a oferit diplome de excelenţe preoţilor Argatu

Un moment special a fost cel în care primarul Sucevei, Ion Lungu, le-a oferit preoţilor Petru, Gavril şi Ştefan Argatu câte o diplomă de excelenţă pentru contribuţia pe care au avut-o la construcţia Catedralei Naşterea Domnului. „ Am un deosebit respect faţă de familia Argatu şi vreau să spun că aceşti preoţi au lucrat în cei 12 ani de când îi ştiu cot la cot cu muncitorii”, a spus Lungu.

Mii de credincioşi au participat la slujba de sfinţire a Catedralei Naşterea Domnului din Suceava, 9.3 out of 10 based on 11 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (11 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava