Concert pascal
MOPAN Suceava

Proiectul Moștenirea își propune să transmită noilor generații informații detaliate cu privire la un tip de discurs teatral care nu se regăsește în programa universitară, dar care oferă pe piața muncii cele mai multe șanse după terminarea studiilor.

Discursul de teatru stradal are, între altele, două componente fundamentale: Statuia vivantă și Parada stradală.

Ele se regăsesc în teritoriul animației stradale, dar eu cred cu tărie că trebuie să fie apanajul actorului profesionist, deoarece atât statuia vivantă, cât și parada stradală sunt de fapt spectacole de teatru în cel mai adevărat sens al cuvântului.

Proiectul Moștenirea are două componente, desfășurate ca proiecte de sine stătătoare pe durata a patru ani.

Moștenirea – Statuia vivantă (2022-2023)

Proiect personal Mihai Malaimare

Sponsor JTI – Gilda Lazăr

Au fost oferite gratuit: un workshop de statuie vivantă (Mihai Malaimare), un workshop de machiaj de statuie vivantă (Mirela Vescan), timp de 2 zile fiecărei facultăți de teatru. Workshop-ul a avut ca finalitate realizarea unui moment colectiv de aproximativ 10 minute de statuie vivantă

Facultățile au fost invitate să-și suporte cheltuielile legate de realizarea costumelor și procurarea machiajelor necesare pentru un număr de aproximativ 20 de reprezentații.

8 facultăți de teatru (Sibiu, Timișoara, Iași, Craiova, Constanța, Târgu Mureș, Galați, Chișinău)

8 spectacole de statui vivante (durata 10 minute fiecare)

Teme shakespeariene

Materialitate aleasă (costum şi machiaj) : bronzul

96 statui vivante (în total)

Spectacole prezente pe plan local, în fiecare județ de reședință și la FITS

O Expoziție fotografică (52 fotografii de mari dimensiuni) personală (Rolf Vescan, cel care m-a însoțit în toate facultățile și a imortalizat experiența)

Un film de 15 minute, dedicat acestui proiect (Rolf Vescan)

O carte : Moștenirea, care parcurge traseul fiecărei echipe de studenți și profesori, de la prima întâlnire și până la FITS

Aproximativ 25.000 spectatori

…………………………………………………….

Moștenirea – Parada stradală (2023-2024)

Sponsor JTI – Gilda Lazăr

De data aceasta am decis, împreună cu sponsorul, să oferim facultăților, cu titlu de gratuitate, atât momentele de repetiție cât și costumele și carele alegorice realizate, recuzita și, doar pentru primele 2 reprezentații (consumabilele – confeti, baloane de săpun, serpentine și machiaj)

Facultățile își vor procura doar consumabilele și machiajul pentru aproximativ 25 de reprezentații

4 facultăți: Sibiu, Timișoara, Constanța, Chișinău

4 spectacole de câte 1 h fiecare

Spectacolele necesită un spațiu de aproximativ 500 m lungime și 5-6 m lățime

Fiecare spectacol a fost realizat în 5 etape distincte și s-a bazat pe un număr suficient de ore de auto-repetiții, precum și pe aportul unor profesori de canto, instrumente, dans, din cadrul facultăților respective.

Astăzi, 20 decembrie 2023, am parcurs etapa I-a cu toate echipele, iar etapa a II-a doar cu trupele de la Timișoara, Sibiu și Constanța.

Este stabilit cu toate echipele calendarul repetițiilor și al premierelor:

Timișoara – 11 mai – Piața Unirii

Constanța – 17 mai – Parcul Arheologic

Sibiu – 31 mai – Piața Mare

Chișinău – în curs de stabilire

Spectacolele sunt de tip paradă stradală și beneficiază de toate argumentele acestui

gen de spectacol:

  • costume supra dimensionate,
  • marionete uriașe,
  • care alegorice,
  • mijloace de expresie speciale (instrumente, canto, dans, acrobație), având în plus, ca element fundamental, – ACTORUL.

Studenții vor deprinde cu această ocazie rostirea amplificată (lavaliere), rostirea tip paradă stradală. Fiecare echipă are obligatoriu un moment de instrumente (pian sau vioară), unul de canto (cor pe trei voci), orientarea în spațiu și mersul în echipă sunt două teme de teatralitate extrem de importante pentru evoluția lor ca actori.

Temele spectacolelor sunt diferite:

Sibiu – Amurgul baroc – pe versuri de Radu Stanca

Constanța – Carul lui Thespis – pe versuri de Aristofan și Sapho

Timișoara – Parada florilor – pe versuri de Dimitrie Anghel

Chișinău – Cabaret moldovenesc – pe texte de Vasile Alecsandri (cânticele comice)

Fiecare spectacol are un alt scenograf. Am urmărit o diversificare excepțională a soluțiilor pentru costume și care alegorice.

Sibiu – Ana Stanciu

Timișoara – Anca Albani

Constanța – Elena Kozlovschi

Chișinău – Adina Mastalier

Carele alegorice au la bază biciclete cu 4 roți (importate din China), vor trebui să transporte 2 persoane, întreaga aparatură de sunet (pupitru, 2 boxe, receivere pentru lavaliere), tun confeti, pian electronic, vuvuzele, marionete mari, pistoale pentru baloane de săpun, tobe, alte elemente de recuzită. Finalmente vor avea o lungime de aproximativ 3,5 m și vor fi diferit ornate și împodobite, în consens cu tematica abordată de fiecare spectacol.

Compozitor – Răzvan Diaconu

Coregraf – Mirela Simniceanu

Maestru machiaj – Mirela Vescan

Carte – va fi realizat un album de aproximativ 250 pagini

Film – va fi realizat (Rolf Vescan) un film de aproximativ 20 minute

Noutățile absolute ale acestui proiect :

1 – înființarea unor structuri de marketing / mediatizare la nivelul fiecărei echipe

2 – realizarea unei sesiuni de comunicări științifice la nivelul facultăților și a uneia care va cuprinde primele 3 cele mai bune comunicări științifice, în cadrul FITS

3 – Protocoalele realizate cu facultățile de teatru participante prevăd că acestea se obligă să organizeze 20 de reprezentații pe bază de contract (în reședințele de județ, în județ, în țară și în străinătate), din banii câștigați urmând să-și acopere cheltuielile și 5 spectacole gratuite în comunități defavorizate din propriul județ (aceasta este condiție obligatorie pentru ca să se poată realiza transferul de costume și care alegorice către facultăți)

4 – fiecare facultate va edita o carte de aproximativ 150 pagini cu privire la experiența trăită

5 – fiecare facultate va realiza o expoziție foto și propriul film de 15 minute despre experiența trăită

6 – fiecare facultate se obligă să aibă o echipă de foto / video pusă la dispoziția proiectului și care colaborează strâns cu echipa de marketing / mediatizare

7 – fiecare facultate se obligă să realizeze evenimente care să cuprindă toate cele patru parade stradale

8 – realizarea de mini spectacole comunitare cu carele alegorice

Paradele Moștenirea vor fi prezente la FITS (Sibiu) și Bi-feet in the street (ARCUB – București), posibil și la Festivalul Sinaia forever și la Ruse (un eveniment realizat în colaborare cu JTI – Bulgaria).

Fiecare echipă cuprinde 15 actori, 2 tehnicieni, 6 marcatori de spațiu, 2 profesori coordonatori, 3 membri ai echipei de marketing/mediatizare. În total participă la spectacole 112 de persoane, la care se adaugă realizatorii direcți, Mihai Malaimare, Mirela Simniceanu, Rolf Vescan, Mirela Vescan, Răzvan Diaconu, Anca Albani, Elena Kozlovschi, Adina Mastalier, Ana Stanciu.

De-a lungul celor 25 de spectacole obligatorii, la care se vor adăuga cele din FITS (probabil 2-4 reprezentații), paradele stradale ar trebui să poată contoriza un număr de cel puțin 35.000 de spectatori.

Mihai Malaimare

Autor Proiect MOŞTENIREA

„De la Shakespeare și Statui vivante, la Poezie și paradă stradală…La Sibiu, e posibilă orice nebunie inspirată. Ideile vin de la și se înfăptuiesc prin oameni. Cu geniu, sau măcar scânteie, și cu foarte multă sudoare. Iar talentul e de la sine înțeles, ca o condiție necesară. Un Festival în Festival? De ce nu? Dar, patru orașe într-unul singur!? Stați, să vedeți! A fost destul ca Mihai Mălaimare să arunce sămânța, pentru ca ea să încolțească în căldura prieteniei și să crească prin voința de a înfăptui frumosul irepetabil, cu mintea limpede si inima generoasă. Constantin Chiriac a spus: „facem”. Și astfel, Sibiul, Timișoara, Constanța și Chișinăul vor defila împreună, în Piața Mare, pline de culoare, pe versurile lui Radu Stanca, Dimitrie Anghel, Ovidius și Vasile Alecsandri. Cavaleri medievali și domnițe, flori delicate, personaje antice și Chirițe, într-o feerie de Festival, la sfârșit de iunie. Cu care România va putea fi reprezentată apoi la orice alt Festival din lume. În ceea ce ne privește, JTI a sprijinit proiectul de la bun început și pot spune încă de pe acum ca acesta este încă un pariu câștigat” – Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs şi Comunicare JTI România, Moldova şi Bulgaria.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava