Concert pascal
MOPAN Suceava

Preşedintele PSD al Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, critică intenţia ANAF de a desfiinţa Biroul Vamal de la Aeroportul din Salcea. El consideră că aceasta ar fi cea mai grea lovitură pentru dezvoltarea judeţului. Preşedintele Nechifor a spus că ANAF-ul îşi motivează decizia prin aceea că, la Suceava, traficul aerian este redus. El consideră, însă, că ANAF nu are o situaţie reală şi nu ţine cont de faptul că aeroportul de la Salcea a fost închis pînă-n toamna anului trecut, timp de un an, pentru modernizare.

Nechifor a explicat că potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern lansat spre dezbatere publică, Ministerul Finanţelor Publice intenţionează să dezfiinţeze birourile vamale din mai multe internaţionale din ţară, şi să le transforme în puncte vamale, pe motiv că pe aceste aeroporturi a scăzut traficul de pasageri. Şeful administraţiei judeţene a arătat că după prima adresă primită de la ANAF cu privire la această intenţie, a transmis la rândul său un document oficial prin care informează această instituţie să scăderea traficului internaţional pe Aeroportul Suceava a fost cauzată de închiderea acestuia pe perioada realizării lucrărilor de modernizare. „Ne-am adresat către ANAF şi am explicat că la Suceava nu a fost trafic pentru că aeroportul a fost închis”, a spus Nechifor. El a mai adăugat că în cursul zilei de vineri a primit un răspuns „halucinant” din partea ANAF. Astfel, Cătălin Nechifor a dat citirii răspunsului ANAF, în care se precizează că „pentru aeroportul deschis traficului aerian internaţional, conform literei D. Condiţii privind facilităţile pentru controlul trecerii frontierei de stat şi controlul vamal din Anexa 2 – Condiţii necesare pentru certificarea unui aeroport civil ca aeroport deschis traficului aerian internaţional la acelaşi act normativ, prezenţa permanentă a lucrătorilor vamali nu este obligatorie, cerinţa este ca să fie asigurat controlul vamal, în mod gratuit şi pe o durată de timp suficientă pentru procesarea zborului internaţional ocazional, în aceleaşi condiţii referitoare la facilităţi, dotări tehnice şi personal specializat”.
Nechifor a mai spus că ANAF a mai transmis că având în vedere aspectele menţionate anterior, dar şi scăderea drastică înregistrată în cadrul Biroului Vamal de frontieră gr. II Aeroport Suceava, precum şi deficitul de personal cu care se confruntă Biroul Vamal din Suceava, măsura de reorganizare este perfect justificată.
Preşedintele CJ Suceava a anunţat că încearc să găsească soluţii pentru a convinge conducerea ANAF să renunţe la desfiinţarea Biroului Vamal de pe aeroport. Cătălin Nechifor a subliniat că desfiinţarea biroului vamal este total neoportună în condiţiile în care în momentul de faţă o companie low-cost este pe punctul să anunţe prima destinaţie externă de pe aeroportul Suceava, fiind purtate discuţii şi cu alţi operatori aerieni pentru noi curse internaţionale, şi în acelaşi timp sunt aproape finalizate negocierile pentru o cursă charter pe ruta Suceava – Antalya şi retur.
Nechifor a arătat că dacă biroul vamal de pe aeroport va fi transferat în punct vamal, acesta va funcţiona în municipiul Suceava, iar aeroportul va trebui să-l notifice cu 24 de ore înainte de orice zbor internaţional pentru a trimite lucrătorii vamali pentru efectuarea controlului. Asta în condiţiile în care, spune Cătălin Nechifor, orice avion poată să ceară să aterizeze de urgenţă pe Aeroportul Suceava, iar pentru cursele charter care pot ateriza la Suceava, planurile de zbor pot fi anunţate şi cu două ore înainte de aterizare.
Pe de altă parte, şeful CJ Suceava a spus că desfiinţarea biroului vamal poate pune în pericol inclusiv îndeplinirea indicatorii cu privire la numărul de pasageri asumaţi prin proiectul european prin care Aeroportul „Suceava” a fost modernizat.

Nechifor: Desfiinţarea biroului vamal din Aeroportul Suceava ar fi cea mai grea lovitură pentru dezvoltarea judeţului, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava