Concert pascal
MOPAN Suceava

Municipiul Fălticeni s-a înfrățit cu localitatea Kedainiai din Lituania. Protocolul de cooperare a fost parafat astăzi la Fălticeni în cadrul ședinței festive a deliberativului local de către primarii celor două localități, Gheorghe Cătălin Coman respectiv Valentinas Tamulis în prezența reprezentantului ambasadei României la Vilnius, Lucia Bartkiene, a prefectului Mirela Elena Adomnicăi, a deputatului Alexandru Rădulescu și al altor oficiali locali.

Tamulis: ”Este o continuare a istoriei pe care astăzi o apreciem și în același timp creăm o istorie nouă, o imagine a viitoarei cooperări între Fălticeni și Kedainiai”

Atât Coman cât și Tamulis au subliniat că înfrățirea între cele două localități are la bază o căsătorie din anul 1645 între vestitul nobil lituanian Jonuăas Radvila, care își avea reședința în Kedainiai și Maria Lupu, fiica domnitorului moldovean Vasile Lupu, cea care a înființat în Kedainiai o unitate de învățământ. ”Este o continuare a istoriei pe care astăzi o apreciem și în același timp creăm o istorie nouă, o imagine a viitoarei cooperări între Fălticeni și Kedainiai”, a spus Tamulis.

Primarul din Kedainiai a declarat că pentru el este ”o mare onoare” încheierea acestui parteneriat arătând că ”legătura istorică între nobilul lituanian Jonuăas Radvila și domnița Maria Lupu face posibilă crearea unui dialog cultural între două orașe, două țări”. El și-a exprimat speranța că cei doi frați vor găsi modalități pentru dezvoltarea unor relații economice, pentru cooperare în domenii precum educație, sănătate, turism, industrie.

”Istoria orașului Kedainiai datează din secolul 14. Unul in cele mai comune adjective folosite pentru a descrie orașul Kedainiai este multicultural. Prin urmare este important că orașul Fălticeni a aderat la grupul orașelor partenere cu Kedainiai pentru a menține acest multiculturalism”, a declarat Valentinas Tamulis.

Un tablou în aur cu ”podul prieteniei” de la Tamulis pentru Coman

”Ne bucurăm foarte mult că suntem împreună pe acest pod al prieteniei și uniunii și cu această ocazie am un cadou simbolic pentru domnul primar care este un tablou al unui meșter din Kedainiai unde vedeți podul acestei prietenii făcut din ceramică și placat cu aur. Este podul prieteniei între Fălticeni și Kedainiai”, a mai spus Tamulis.

Coman: ”Avem foarte multe lucruri în comun și dorim să dezvoltăm această relație de prietenie și de înfrățire de la cel mai mic nivel”

Primarul Gheorghe Cătălin Coman a declarat la rându-i că semnarea acestui parteneriat reprezintă un eveniment deosebit cu care se poate mândri nu doar Fălticeniul ci și întreg județul Suceava. El a arătat că a rămas impresionat în urma vizitei pe care a efectuat-o la Kedainiai oraș care are multe puncte comune cu Fălticeniul.

”Am fost acolo. Este un municipiu frumos de dimensiuni apropiate cu ale Fălticeniului atât ca suprafață cât și ca populație cu oameni frumoși și primitori. Ne-am simțit foarte bine atunci și am pus încă o dată bazele pentru această colaborare. Avem foarte multe lucruri în comun și dorim să dezvoltăm această relație de prietenie și de înfrățire de la cel mai mic nivel poate de la copiii de școală gimnazială și apoi în toate domeniile de activitate”, a spus Coman, care este sigur că cele două localități vor derula în viitor în comun proiecte importante pentru locuitori.

Adomnicăi: ”Este de apreciat că în cadrul acestor discuții comune de colaborare un accent deosebit se pune pe partea de educație pe înfrățirea între școli”

”Este de apreciat că în cadrul acestor discuții comune de colaborare un accent deosebit se pune pe partea de educație pe înfrățirea între școli din Fălticeni și din Kedainiai pentru că în felul acesta se asigură o sustenabilitate pe termen lung a acestei colaborări și va fi ca o predare de ștafetă către copiii care vor duce mai departe ceea ce dumneavoastră construiți acum aici”, a declarat prefectul Mirela Elena Adomnicăi.

Rădulescu: ”Împreună vor obține rezultate mult mai bune și experiența fiecăruia va fi utilizată foarte bine de celălalt”

”Cele două orășele au avut o evoluție comună. Au trecut împreună printr-o orânduire socialistă, au trecut împreună printr-o perioadă de tranziție și cred că au nevoie cele două administrații una de alta pentru a evolua pentru a ajunge acolo unde își doresc locuitorii. Am văzut în Kedainiai un model de bune practici în domeniul administrativ în relația cu aistența socială, cu activitatea culturală, cu tinererul, cu sportul, cu urbanismul local. Sunt convins că și oaspeții noștri vor găsi foarte multe lucruri interesante și bune de adaptat la ei în ceea ce face administrația locală de aici. Combinând cele două experiențe fiecare din cele două orașe va ieși în câștig. Împreună vor obține rezultate mult mai bune și experiența fiecăruia va fi utilizată foarte bine de celălalt. Sunt convins că foarte multe lucruri comune vor fi aplicate în fiecare orășel”, a declarat deputatul Alexandru Rădulescu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava