Concert pascal
MOPAN Suceava

Sâmbătă, în jurul orei 14:40, polițiștii din cadrul Poliției Vicovu de Sus au fost sesizați direct pe telefonul de serviciu de către o femeie din acest oraș cu privire la faptul că fiul ei nu a respectat obligațiile impuse prin ordinul de protecție provizoriu emis împotriva lui la data de 1 martie 2024, aflându-se în curtea locuinței sale.             Față de cele sesizate, la fața locului s-a deplasat în regim de urgență un echipaj de poliție care l-a identificat pe bărbat, aflându-se în curtea imobilului apelantei. În urma verificărilor efectuate și a discuțiilor purtate cu persoana vătămată, a rezultat faptul că la data de 1 martie 2024, împotriva fiului polițiștii au emis ordinul de protecție provizoriu, obligându-l la păstrarea unei distanțe minime de 50 m față de mama sa și de locuința acesteia și dispunând evacuarea din imobil pentru comportament agresiv.

Bărbatul a fost surprins în flagrant de poliţiști, în curtea imobilului, încălcând astfel obligaţia impusă prin ordinul de protecție provizoriu, respectiv să nu se apropie la o distanţă mai mică de 50 de metri de mama sa şi locuinţa acesteia. În urma probatoriului administrat în cauză, la data de 02.03.2024, s-a dispus prin ordonanță efectuarea în continuare a urmăririi penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție provizoriu a oricăreia din măsurile prevăzute la art. 31 alin. (1) și dispuse prin ordinul de protecție provizoriu”, faptă prev. și ped. de art. 47 alin. (2) din Legea 217/2003 rep. cu aplicarea art. 41 alin. (1) din Cod Penal. Totodată, față de bărbat s-a dispus luarea măsurii preventive a reținerii pentru o perioadă de 24 ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Suceava.

Polițiștii reamintesc că ordinul de protecție provizoriu se emite pe loc, pentru o perioadă o perioadă de cel mult 5 zile.

Acesta conține o serie de măsuri, dintre care:

– evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă este proprietar sau nu;

– reintegrarea victimei, și/sau, după caz, a membrilor familiei acesteia, în locuința comună;

– obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia ori față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;

– interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau orice alt mijloc, cu victima;

– obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute.

 

Ordinul de protecţie provizoriu va cuprinde şi menţiunea că încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Dacă prin ordinul de protecţie provizoriu s-a luat măsura evacuării temporare a agresorului, iar acesta nu are asigurată cazarea din altă sursă, va fi informat și orientat către centrele rezidenţiale care oferă cazare pentru persoanele fără adăpost sau adăposturile de noapte, gestionate de autorităţile administraţiei publice locale, sau orice alt loc adecvat. În situaţia în care agresorul solicită cazarea într-un centru rezidenţial din categoria celor menţionate mai sus, acesta va fi condus de către echipa mobilă (echipa mobilă = reprezentanți ai serviciului public de asistență socială).

Ordinul de protecţie provizoriu se înaintează de către unitatea de poliţie din care face parte poliţistul care l-a emis, pentru confirmare, parchetului de pe lângă judecătoria competentă în a cărei rază teritorială a fost emis, în termen de 24 de ore de la data emiterii.

Procurorul de la parchetul competent decide cu privire la necesitatea menţinerii măsurilor de protecţie dispuse de organul de poliţie în termen de 48 de ore de la emiterea ordinului de protecţie provizoriu.

În cazul în care constată că nu mai este necesară menţinerea măsurilor de protecţie dispuse, procurorul poate dispune motivat încetarea măsurilor de protecţie, cu menţionarea momentului de la care acestea încetează. Procurorul comunică acest lucru de îndată unităţii de poliţie care a înaintat ordinul de protecţie provizoriu, care ia măsuri pentru informarea imediată a persoanelor ce făceau obiectul acestuia.

Dacă procurorul confirmă necesitatea menţinerii măsurilor de protecţie dispuse de organul de poliţie prin ordinul de protecţie provizoriu, va aplica o rezoluţie cu caracter administrativ pe exemplarul original al acestuia.

Procurorul va înainta apoi ordinul de protecţie provizoriu (OPP cu o durată de 5 zile), însoţit de documentele care au stat la baza emiterii şi confirmării acestuia, judecătoriei competente în a cărei rază teritorială a fost emis, însoţit de o cerere pentru emiterea ordinului de protecţie.

Durata iniţială (de 5 zile) pentru care a fost dispus OPP se prelungeşte, de drept, cu durata necesară îndeplinirii procedurii judiciare de emitere a ordinului de protecţie OP, cu informarea agresorului despre acest fapt.

Ordinul de protecţie provizoriu (OPP) poate fi contestat la instanţa de judecată competentă în termen de 48 de ore de la comunicare.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava