Concert pascal
MOPAN Suceava

În această zi a anului 1675, omul considerat de Napoleon cel mai mare conducător militar din istorie a fost ucis de o ghiulea rătăcită, în timp ce efectua o recunoaștere a pozițiilor armatei sale.

Henri de la Tour d’Auvergne, viconte de Turenne, se născuse în sânul celei mai înalte aristocrații franceze, în anul 1611, și îi fusese încredințată deja comanda unui regiment de infanterie înainte să împlinească vârsta de 19 ani. În cursul următoarelor patru decenii și jumătate, s-a aflat aproape în permanență pe câmpurile de luptă, în special în timpul Războiului de Treizeci de Ani.

Turenne i-a slujit cu succes, pe rând, pe Ludovic al XIII-lea și pe Ludovic al XIV-lea. Văduva primului dintre ei, Ana de Austria, a fost regenta Franței în timpul copilăriei fiului ei și este cea care l-a făcut pe Turenne mareșal la vârsta de 31 de ani.

În 1675, Ludovic al XIV-lea purta din nou unul dintre interminabilele sale războaie, de această dată împotriva austriecilor. Și iarăși se aștepta ca mareșalul Turenne să fie salvatorul. Pe 27 iulie, armatele franceză și austriacă s-au ciocnit la Sasbach și aici este locul în care o ghiulea rătăcită și-a nimerit ținta, făcându-l pe Turenne, aflat în pragul morții, să remarce cu jale: „Nu am vrut să mor astăzi”.

De cum s-a aflat vestea la Paris, curtea regală a intrat în doliu, Ludovic al XIV-lea declarând că Franța pierduse „părintele țării”. Însă cel mai potrivit epitaf pentru Turenne îi aparține lui Voltaire, care a scris: „Virtuțile și capacitățile pe care numai el le-a avut i-au făcut pe oameni să uite de neajunsurile și de slăbiciunile pe care le împărtășea împreună cu mulți alții”.

Onorul suprem pentru Turenne a fost să fie înmormântat alături de regiiFranței, la St. Denis, însă în cursul Revoluției catedrala a fost profanată de mulțimea republicană, iar rămășițele sale pământești au fost transferate la  Muzeul Monumentelor.

În cele din urmă, în 1800, Napoleon, care îl admira, a ordonat reînmormântarea marelui general în Domul Invalizilor, la Paris.

Tot la 27 iulie:

1694: Parlamentul britanic înființează Banca Angliei.

1809: Ducele de Wellington îi învinge pe francezi în Bătălia de la Talavera, în cursul Războiului Peninsulei.

1946: Moare scriitoarea americană Gertrude Stein

1953: Ia sfârșit Războiul din Coreea.

 

Geo Alupoae, critic de teatru.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava