Clădirea fostului „orfelinat al groazei” din Siret va fi demolată, după ce consilierii judeţeni au adoptat luni o hotărâre prin care se aprobă trecerea acestei clădiri din domeniul public în domeniul privat al judeţului Suceava a clădirii aflată în momentuld e faţă în administrarea Consiliului Local Siret în vederea scoaterii din funcţiune şi demolării. Clădirea care urmează să fie demolată are o suprafaţă de 3.150 de metri pătraţi, iar timp de peste 30 de ani a fost folosită ca şi „salon de copii” (denumirea oficială – n.r.) în cadrul Spitalului de Copii Neuropsihici Siret. Fosta cazarmă militară, aşa cum mai este cunoscută, clădirea din Siret a fost în realitate un adevărat „orfelinat al groazei”, de-a lungul timpului copiii orfani au fost crescuţi, au trăit şi au fost trataţi mai rău decât animalele. Ororile din „orferinatul groazei” au fost făcute public pentru prima dată în anul 1990, când postul de televiziune BBC a prezentat un amplu reportaj despre cum erau crescuţi copiii din acest orferinat, înfometaţi, bătuţi şi abuzaţi sexual. Din momentul prezentării acestui reportaj au mai trecut 11 ani, până în 2001, când în cele din urmă orfelinatul din fosta cazarmă din Siret a fost închis complet, copiii fiind mutaţi în alte clădiri din acest oraş.

În şedinţa de ieri în care a fost aprobată demolarea fostei cazarme, primarul oraşului Siret Adrian Popoiu a afirmat că această clădire „de tristă amintire” pentru acest oraş nu mai poate fi folosită, singura soluţie fiind demolarea. Popoiu a spus că din anul 2001 şi până în prezent nu s-a mai intervenit cu nimic la această clădire, în condiţiile în care se află într-o avansată stare de degradare şi riscă să se prăbuşească. „Mai mult, cam toată lumea se fereşte de această clădire. Şi mai trebuie spus că în jurul ei, avem un centru de asistenţă socială modern, un azil de bătrâni şi şase locuinţe sociale care sunt chiar în imediata apropierea acestei cazărmi”, a spus Popoiu. .

Pe de altă parte, el a arătat că intenţionează să amenajeze un muzeu al psihiatriei din Siret în care vor fi prezentate şi imagini din fostul „orferinat al groazei” astfel încât „lumea să nu uite ororile vremurilor apuse”. La rândul său, consilierul judeţean Tudor Plăcintă a propus ca după demolare, în locul fostului „orfelinat al groazei” să fie ridicat un monument în amintirea celor care trăit în această clădire „pentru ca lumea să ştie de ororile care s-au petrecut acolo în perioada comunistă”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Social
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava