Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu a declarat luni că aderarea României la Spaţiul Schengen este un drept, şi nu un privilegiu. Donţu a precizat că în data de 4 decembrie a.c., a avut loc şedinţa reprezentanţilor permanenţi ai statelor  membre la Bruxelles – COREPER II, privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, în timp ce în zilele de 5 și 6 decembrie a.c., în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), s-a discutat despre „cadrul legislativ necesar aplicării integrale a dispozițiilor aquis-ului Schengen pentru România și Bulgaria”.
„După cum se știe, de-a lungul acestui an care s-a scurs, România a manifestat în legătură cu posibilitatea aderării sale la Spațiul Schengen nu doar o dorință legitimă a noastră, a tuturor, de a crea împreună cu Comunitatea Europeană o deschidere corectă, democratică, favorabilă liberului schimb între țara noastră și piețele economice europene, dar și acțiuni punctuale de îndeplinire a acestui obiectiv necesar tocmai din perspectiva unei demonstrații solide a faptului că România este perfect pregătită să capete și acest atribut”, a precizat Ovidiu Donţu. El a adăugat că de câțiva ani de zile, România este pusă în situația de a fi amânată în luarea unei decizii finale cu privire la această problemă. Senatorul Sucevean subliniat că din păcate şi în acest an s-a luat decizia amânării aderării României la Spaţiul Schengen, însă această hotărâre este nejustificată în momentul de faţă, având în vedere că agenda tehnică este completată, iar condițiile de aderare au fost aplicate cât mai exact, în conformitate cu cerințele.
„În concluzie, în privința aderării la Spațiul Schengen se poate spune că ne aflăm într-o situație extrem de delicată, mai ales din perspectiva imaginii pe care România și cetățenii ei o au în Europa. O imagine care s-a construit într-un mod distorsionat și fals pe temelia unor politici interne ale statelor UE care nu ne vizează în mod direct, dar care își răsfrâng efectele și asupra noastră.
Imaginea României în afara granițelor țării a rămas o chestiune controversată pentru o parte din țările europene care s-au împotrivit și se împotrivesc încă aderării noastre. De aceea, cred că a venit momentul să privim nu numai aspectele strict subiective pe care România le proiectează în afară, dar, în special, pe cele care au adus un plus de beneficiu și de imagine în ultima perioadă, neomițând că foarte mulți cetățeni români aflați pe teritoriul altor state comunitare ocupă poziții de vârf din punct de vedere socio- profesional, fiind cotați  extrem de favorabil”, consideră Donţu.
El a declarat că libera circulație cetățenească pe care și România o dorește nu trebuie să mai creeze teama că orice cetățean român ieșit peste granițe este un potențial pericol pentru o țară europeană. Asta în condiţiile în care, spune Donţu, de la 1 ianuarie 2014 se vor ridica restricțiile pe piața muncii, iar cetățenii români vor avea, în cele din urmă, dreptul de a trăi şi munci în granițele Uniunii Europene, la fel ca orice alt cetăţean. Senatorul sucevean a arătat că acesta este un aspect pe care țări precum Marea Britanie ar trebui să le aibă în primul rând în vedere, şi nu presupusele migrații în masă care caută să destabilizeze economic, social și financiar o țară care găzduiește pe teritoriul ei români ce nu doresc altceva decât să muncească.

Ovidiu Donţu consideră că aderarea României la Spațiul Schengen este un drept, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Politic
 • http://SiteWeb... KItrofon_Ade_Ron

  Iata un caz tipic de muiere isterica,suferinda de LAP… Ce sa-ti spun,fă Marghioalo,noroc cu tine ca s-a sesizat Europa si ne tine izolati pana ne luam toti diplomele de bacalaureat la 28 de ani,macar, ca sa pricepem inaltele sale exigente,y compris ale tale! Unde statateau filoeuropenii (filoeuro ar fi mai corect…) si noi nu stiam nici cu kuru,halal sa ne fie… Noroc ca ies tutele fluturiste si trag cate un semnal de alarma,chit ca raman dupa aia cu mana pe semnal,ca Vasile Roiata ! Sau Şoaită … Ca mi se pare apropiat de nivel.
  Am vazut-o ieri si pe madama aia care abia vorbeste ,Reding,ea zice ca este engleza,vorbeste cam ca Fota al Kiorului,aia zicea ca in Romania s-a dezincriminat coruptia si este foarte ingrijorata. Oare la ei se mai paste vaca ca sa mearga doamna cu pricina la aceasta ocupatie,dupa europarlamentare,ca de altceva nu este buna? Ca cum poti sa spui asa o dobitocie altfel decat daca esti ruda spirituala cu madama de mai sus,respectiv Denisa Toma? Din politete,ca v-a facut servicii de imagine,ar trebui sa o invitati la Botosana,sa pasca vaca,fie si cea crescuta pentru carne,in sistemul lohn,macar atat sa faceti pentru ea si sa o ia ca adjuncta,sa zica din fluier,pe madam Denisa.
  La voi este un concurs perpetuu de prosti? Ca asa pare,vazut dintr-un unghi neutru…

 • http://SiteWeb... DENISA TOMA

  Dupa cat ne-ati facut de rusine in Europa tu si cu ai tai netrebnici , aderarea e o cerseala nu un drept.Europa nu e obligata sa primeasca un popor care si-a ales in frunte plagiatori , mincinosi , oameni fara scrupule , interesati doar de imbogatire , puscariabili , impostori si incompetenti.Pana cand ne va veni mintea la cap , ar trebui sa stam izolati.Si tontul de Ponta face tot posibilul , si reuseste sa ne tine departe de Europa si sa ne faca de ras peste tot.Cam asta-i!

 • http://SiteWeb... Valentina Chiriac

  LASA DECLARATIILE , CE-AI FACUT CONCRET TU DONTU IN ACEST SENS???

Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Karls Jobs 2018
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava