MOPAN Suceava

Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu a declarat luni că aderarea României la Spaţiul Schengen este un drept, şi nu un privilegiu. Donţu a precizat că în data de 4 decembrie a.c., a avut loc şedinţa reprezentanţilor permanenţi ai statelor  membre la Bruxelles – COREPER II, privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, în timp ce în zilele de 5 și 6 decembrie a.c., în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), s-a discutat despre „cadrul legislativ necesar aplicării integrale a dispozițiilor aquis-ului Schengen pentru România și Bulgaria”.
„După cum se știe, de-a lungul acestui an care s-a scurs, România a manifestat în legătură cu posibilitatea aderării sale la Spațiul Schengen nu doar o dorință legitimă a noastră, a tuturor, de a crea împreună cu Comunitatea Europeană o deschidere corectă, democratică, favorabilă liberului schimb între țara noastră și piețele economice europene, dar și acțiuni punctuale de îndeplinire a acestui obiectiv necesar tocmai din perspectiva unei demonstrații solide a faptului că România este perfect pregătită să capete și acest atribut”, a precizat Ovidiu Donţu. El a adăugat că de câțiva ani de zile, România este pusă în situația de a fi amânată în luarea unei decizii finale cu privire la această problemă. Senatorul Sucevean subliniat că din păcate şi în acest an s-a luat decizia amânării aderării României la Spaţiul Schengen, însă această hotărâre este nejustificată în momentul de faţă, având în vedere că agenda tehnică este completată, iar condițiile de aderare au fost aplicate cât mai exact, în conformitate cu cerințele.
„În concluzie, în privința aderării la Spațiul Schengen se poate spune că ne aflăm într-o situație extrem de delicată, mai ales din perspectiva imaginii pe care România și cetățenii ei o au în Europa. O imagine care s-a construit într-un mod distorsionat și fals pe temelia unor politici interne ale statelor UE care nu ne vizează în mod direct, dar care își răsfrâng efectele și asupra noastră.
Imaginea României în afara granițelor țării a rămas o chestiune controversată pentru o parte din țările europene care s-au împotrivit și se împotrivesc încă aderării noastre. De aceea, cred că a venit momentul să privim nu numai aspectele strict subiective pe care România le proiectează în afară, dar, în special, pe cele care au adus un plus de beneficiu și de imagine în ultima perioadă, neomițând că foarte mulți cetățeni români aflați pe teritoriul altor state comunitare ocupă poziții de vârf din punct de vedere socio- profesional, fiind cotați  extrem de favorabil”, consideră Donţu.
El a declarat că libera circulație cetățenească pe care și România o dorește nu trebuie să mai creeze teama că orice cetățean român ieșit peste granițe este un potențial pericol pentru o țară europeană. Asta în condiţiile în care, spune Donţu, de la 1 ianuarie 2014 se vor ridica restricțiile pe piața muncii, iar cetățenii români vor avea, în cele din urmă, dreptul de a trăi şi munci în granițele Uniunii Europene, la fel ca orice alt cetăţean. Senatorul sucevean a arătat că acesta este un aspect pe care țări precum Marea Britanie ar trebui să le aibă în primul rând în vedere, şi nu presupusele migrații în masă care caută să destabilizeze economic, social și financiar o țară care găzduiește pe teritoriul ei români ce nu doresc altceva decât să muncească.

Ovidiu Donţu consideră că aderarea României la Spațiul Schengen este un drept, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava