MOPAN Suceava

Poliţiştii suceveni au iniţiat o campanie de prevenire a furturilor şi înşelăciunilor în mediul rural. Potrivit unui comunicat de presă al Poliţiei Suceava, campania a fost iniţiată după ce au existat numeroase situaţii în care sucevenii, în special persoane vârstnice din mediul rural, au căzut victime ale unor indivizi care sub pretextul vânzării unor bunuri sau a efectuării unor lucrări casnice, au pătruns în locuinţe sustrăgând importante sume de bani. „Campania ,,Siguranţa depinde şi de tine!” îşi propune responsabilizarea grupurilor vulnerabile (bătrâni, persoane care locuiesc în case izolat,etc.) şi creşterea gradului de informare în ceea ce priveşte măsurile preventive ce trebuie adoptate în situaţiile de risc victimal”, se arată în comunicatul de presă al Poliţiei.
Campania a debutat în data de vineri, 26 iunie 2015, cu mai multe acţiuni care au avut loc cu prilejul Zilelor Sucevei. Astfel, poliţiştii de prevenire şi de proximitate au distribuit în perioada 26 – 28 iunie peste 1500 de materiale preventive persoanelor care au participat la manifestările organizate în municipiul Suceava. De asemenea, activităţi similare au fost desfăşurate şi în municipiul Vatra Dornei şi în comunele învecinate, poliţiştii distribuind peste 500 de scrisori informative şi pliante preventive persoanelor aflate în gări, autogări, pieţe.


De asemenea, în mediul rural, poliţiştii au purtat discuţii cu persoanele vârstnice, fiindu-le prezentate modul de acţiune al infractorilor şi soluţii pentru prevenirea victimizării.

Vă prezentăm în continuare comunicatul de presă al Poliţiei Suceava cu privire la modul în care acţionează hoţii în mediul rural:

„Prezentăm mai jos unul dintre modurile de operare ale infractorilor care acționează în mediul rural. Descriem, pe scurt, etapele pe care le urmează infractorii:
1.      Mai întâi, bat la porțile cetățenilor sub diverse pretexte:
–          sunt vânzători ambulanți și oferă diverse bunuri spre vânzare (pături, articole de îmbrăcăminte etc.)
–          solicită achiziționarea unor produse obținute în gospodăria proprie, în baza unor anunțuri existente la poarta sătenilor (ex.: vânzare băuturi alcoolice, lapte, brânzeturi etc.)
–          pretind că sunt reprezentanți ai unor instituții publice și oferă diverse informații, ajutoare pentru bătrâni;
–          solicită schimbarea unei bancnote de valoare mare în bancnote cu  valoare mai mică;
–          alte “povești” menite a facilita interacțiunea cu potențiala victima și comiterea infracțiunii
2.      Observă unde își ține banii victima – corp de clădire, camera, locul în cameră, etc);
3.      Distrag atenția victimei și dacă reușesc, sustrag în acel moment banii. De obicei, infractorii lucrează în grup – în timp ce unul dintre ei discută cu victima, celălalt comite furtul. În alte situații, victima este trimisă să aducă diverse bunuri din curte sau casă, furtul fiind săvârșit în acele momente.
4.      Dacă nu reușesc să comită furtul în acel moment, hoții se întorc pe timp de zi sau de noapte în încercarea de a-și finaliza acțiunea infracțională.

Cu un astfel de caz ne-am confruntat zilele trecute în comuna Udeşti unde un bătrân de 87 de ani a căzut victimă infractorilor, fiindu-i sustrasă dintr-o bucătărie de vară suma de 10.000 lei.
În timp ce bărbatul se afla în câmp la cosit, soţia sa se afla la domiciliu şi două persoane necunoscute i-au solicitat să le vândă cupoane de călătorie.
Bătrâna a căzut în capcana infractorilor, şi crezând că face o afacere rentabilă, le-a vândut 20 tichete de călătorie pentru suma de 100 lei, după care s-a deplasat în bucătăria de vară şi a pus banii într-o cutie de plastic în care mai avea suma de 10000 lei. Ulterior, a ieşit afară, lăsând cutia pe pat întrucât una dintre persoanele necunoscute care a rămas în curte i-a cerut o sârmă.
S-a deplasat  în spatele curţii, i-a dat o sârmă acelei persoane, iar când a revenit în bucătărie a constatat că lipseşte cutia în care avea aproximativ 10000 lei, actele de identitate ale ei şi soţului.

Persoanele în vârstă sunt vulnerabile în cazul comiterii unui anumit gen de infracţiuni. De aceea este necesar ca acestea să cunoască şi să aplice anumite măsuri pentru a nu deveni o victimă. Totodată, din cauza vârstei înaintate, de cele mai multe ori nu pot oferi detalii exacte polițiștilor cu privire la semnalmentele infractorilor sau alte aspecte legate de aceștia, lucru care face mai dificilă ancheta.
Prezentăm câteva măsuri eficiente care îi descurajează pe acești infractori, dar care pot conduce și la identificarea cât mai rapidă a celor care comit astfel de furturi. Aceste reguli sunt destinate în special celor care locuiesc în mediul rural, dar nu numai.

CE TREBUIE SĂ ȘTII:
–          de obicei, acești infractori sunt persoane străine de localitatea ta. De cele mai multe ori ei acționează pe raza mai multor județe, altele decât cele unde locuiesc;
–          nefiind indiferent și dând dovadă de vigilență te protejezi în primul rând pe tine, dar și pe rudele tale, vecinii tăi, mai ales pe cei care sunt în vârstă
 
CE TREBUIE SĂ FACI:
–          să fii atent la persoanele străine de localitatea ta, mai ales dacă observi că bat la porțile oamenilor sub diverse motive;
–          reține semnalmentele acestora, precum și alte aspecte cum ar fi bunurile pe care le vând sau autoturismul cu care se deplasează;
–          discută permanent cu rudele și vecinii care sunt în vârstă și reamintește-le regulile de siguranță personală și cui trebuie să acorde accesul în curte și locuință;
–          anunță imediat autoritățile locale (poliția, primăria) atunci când observi persoane/comportamente suspecte sau când afli de comiterea infracțiuni”        .
 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Social
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava