Concert pascal
MOPAN Suceava

Prefectul județului Suceava Alexandru Moldovan a participat astăzi la întâlnirea organizată de Garda Forestieră Suceava cu primarii localităților din județ, pe parcursul căreia a fost prezentat Planul Național de Redresare și Reziliență – Campania națională de împădurire – Schema de ajutor de stat ”Sprijin pentru investiții în noi suprafețe ocupate de păduri” care are drept scop creșterea suprafeței acoperite de vegetație forestieră, precum și înființarea perdelelor forestiere de protecție.

Alexandru Moldovan a spus că la nivel național, pentru această măsură este disponibilă suma de 500 de milioane de euro pentru împădurirea a 56.700 de ha. Suma se va împărți pe principiul „primul venit, primul servit”, fără criterii de selecție a dosarelor.  El a arătat că suprafața minimă eligibilă este de 0,5 ha în cazul trupurilor de pădure și 0,1 ha în cazul perderelor forestiere, iar terenul trebuie să fie pretabil pentru împădurire. Beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat pot fi deținătorii publici sau privați de teren pretabil pentru împădurire, precum și formele asociative ale acestora.

Prefectul a mai precizat că implementarea schemei de ajutor de stat se face prin Gărzile Forestiere care au atribuții ce privesc modul de derulare a activităților tehnice și de verificare a documentelor.

El a arătat că în județul Suceava, situația terenurilor degradate, comunicată către Garda Forestieră Suceava, relevă o suprafață de 271,45 hectare situate pe raza administrativ-teritorială a unui municipiu (Fălticeni) și a nouă comune (Ilișești, Fântânele, Drăgoiești, Moara, Baia, Horodniceni, Vulturești, Bunești și Preutești). Prefectul a mai declarat că în doar cinci comune din județ, Arbore, Bălăceana, Cacica, Ciprian Porumbescu și Drăgoiești, au fost constituite perimetre de ameliorare prin împădurire a terenurilor degradate, în suprafață totală de 223,23 ha.

În ceea ce privește înființarea de perdele forestiere de protecție, în județul Suceava au fost identificate amplasamente, astfel:

– pentru protecția drumurilor naționale DN29 (în Salcea, Dumbrăveni), DN17A (în Bălcăuți), DN2 (în Bălcăuți), DN17 (în Șcheia, Stroiești) totalizând 10,415 km și 31,245 ha.

– pentru protecția căilor ferate L511 (în Todirești) și L509 (în Siminicea), totalizând 0,834 km și 3,236 ha.

Alexandru Moldovan a afirmat că din păcate, din diverse motive, refuzul proprietarilor de terenuri, lipsa planurilor parcelare la primării, punerea în posesie și fărâmițarea excesivă a suprafețelor, înființarea perdelelor forestiere pentru protecția căilor de comunicație nu a fost pusă în practică până la acest moment.

Prefectul Alexandru Moldovan a subliniat că Planul Național de Redresare și Reziliență – Campania națională de împădurire – Schema de ajutor de stat ”Sprijin pentru investiții în noi suprafețe ocupate de păduri” constituie o bună oportunitate de a spori suprafețele ocupate cu vegetație forestieră în județul Suceava, exprimându-și în același timp sprijinul total pentru oricare dintre unitățile administrativ teritoriale care intenționează să acceseze acest program.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava