Preoţii şi diaconii nu vor putea candida la alegerile locale de anul acesta din partea partidelor politice, nici pentru funcţiile de primar şi nici pentru cele de consilieri locali sau consilieri judeţeni. Biserica Ortodoxă Română a publicat astăzi precizările Sfântului Sinod cu privire la anul electoral 2016.

Într-un comunicat publicat de Patriarhia Română se precizează că în perspectiva alegerilor locale şi legislative din anul 2016 şi din dorinţa de a face cât mai clară atitudinea Bisericii Ortodoxe Române faţă de viaţa politică şi campaniile electorale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române anunţă o serie de precizări legate de aceste aspecte. „În calitate de cetăţean şi de părinte duhovnicesc al tuturor enoriaşilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea şi îndatorirea de a participa la viaţa cetăţii, sprijinind activităţile menite să promoveze binele comun. În vederea respectării opţiunilor politice ale credincioşilor săi, preotul are obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică faţă de problemele cu caracter politic.Opţiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret”, se arată în comunicat. În document se mai precizează că în conformitate cu Sfintele Canoane, arhiereului, preotului, diaconului, monahului şi monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică, să fie membri ai unui partid politic, să candideze la alegerile parlamentare sau locale, să participe la campanii electorale şi să ocupe funcţii de demnitar sau nalt funcţionar public la nivel central sau local.

„Clericul sau monahul care se implică în politică în calitate de membru sau de candidat al unui partid încalcă legământul depus la hirotonie, hotărârile Sfântului Sinod şi regulamentele bisericeşti, caz în care va trebui să aleagă între cariera politică şi misiunea clericală/viaţa monahală. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale”, precizează Patriarhia Română. Cu toate acestea, Sfântul Sinod a acordat o dispensă în vederea împlinirii misiunii sociale la care sunt chemaţi clericii în viaţa comunităţilor pe care le păstoresc, şi a aprobat ca, în situaţii excepţionale, preoţii şi diaconii să candideze, însă doar ca independenţi, şi doar pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean, şi doar cu aprobarea scrisă a ierarhilor lor.

„În acest caz, preoţii şi diaconii care au obţinut, în mod excepţional, aprobarea bisericească de a candida pentru a deveni membri în consiliul local sau consiliul judeţean vor fi suspendaţi de la slujirea liturgică pe întreaga perioadă a campaniei electorale, ppentru evitarea oricăror suspiciuni referitoare la folosirea de mijloace pastorale în campania electorală, vor adopta în timpul campaniei electorale un comportament adecvat demnităţii preoţeşti, vor respecta legislaţia în vigoare privind campaniile electorale şi alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi nu vor folosi în scopuri electorale lăcaşurile de cult”, mai precizează Patriarhia Română.

În acelaşi comunicat se mai arată că Sfântul Sinod reînnoieşte apelul său către liderii partidelor politice din România de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului şi nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spaţiilor, slujbelor şi însemnelor bisericeşti.

Preoţii şi diaconii ortodocşi nu pot candida la alegerile locale din partea partidelor politice, 2.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.0/10 (1 vote cast)
Politic
SAV-COM Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava