Concert pascal
MOPAN Suceava

Primăria Horodnic de Sus va începe anul acesta lucrările la două proiecte mari în această comună, construcția rețelelor de gaz metan și modernizarea a peste opt kilometri de drumuri. Primarul din Horodnic de Sus, Valentin Luță, a ținut să sublinieze faptul că 2024 va fi anul cu cele mai mari investiții de când a preluat mandatul. „Pe lângă proiectele care sunt în execuție și care vin din urmă, anul acesta vom începe efectiv lucrările la mai multe investiții importante pentru întreaga comună”, a spus Valentin Luță. El a spus că își dorește ca 2024 să fie anul asfaltărilor în comuna Horodnic de Sus, prin începerea lucrărilor printr-un proiect de nu mai puțin de 14,5 milioane de euro finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. „Obiectivul principal pentru 2024 este asfaltul. Vrem să fie anul asfaltărilor. Anul trecut s-a semnat contractul de finanțare, apoi proiectul tehnic, am pregătit infrastructura cu terasamentele necesare și vom începe efectiv lucrările. Vorbim de nu mai puțin de 8,4 kilometri de drumuri care vor fi modernizate. Cu acest proiect vom ajunge la un procent de 70% a drumurilor modernizate din comună, iar diferențe urmând să o realizăm din bugetul local”, a precizat primarul comunei Horodnic de Sus.

 

Proiectul pentru construcția rețelei de gaz metan are o valoare de 5 milioane de euro pentru comuna Horodnic de Sus

Valentin Luță a adăugat că un alt proiect important pentru comună este cel pentru construcția rețelelor de gaz metan. Proiectul are o valoare totală de 15 milioane de euro și este realizat împreună cu Marginea, pentru comuna Horodnic de Sus fiind alocată o sumă de aproximativ 5 milioane de euro. „Sperăm să începem execuția lucrărilor și la acest proiect. Suntem pe ultima sută de metri cu proiectul pentru că au fost niște modificări legate de acordul de la Transgaz. Totul e pregătit, trebuie să obținem proiectul tehnic pentru a elibera autorizația de construire și începem lucrările anul acesta. Vreau să îi mulțumesc pe această cale președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care s-a implicat și a fost alături de noi pentru a reuși să parcurgem procedurile necesare pentru obținerea proiectului tehnic”, a arătat Valentin Luță. El a subliniat faptul că cele două proiecte, pentru rețelele de gaz și modernizarea drumurilor, sunt cele mai importante pentru comuna Horodnic de Sus. „Și restul investițiilor sunt importante, dar acestea două au impact pentru toată localitatea”, a precizat Luță.

El a adăugat că tot anul acesta vor începe lucrările de modernizare la Școala Gimnazială nr. 1 Ioan Vesper din apropierea primăriei, proiectul având o valoare de 2,7 milioane de lei, cu fonduri asigurate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Valentin Luță a spus că proiectul presupune modernizarea în totalitate a clădirii școlii, cu lucrări pentru eficientizare energetică și refacerea instalațiilor, electrice, termice și sanitare. El a mai spus că un alt proiect pentru care primăria a semnat contractul de finanțare, de 780.000 de euro, este cel pentru construcția unui centru cu aport voluntar pentru colectarea deșeurilor. De asemenea, un alt proiect care va fi realizat în Horodnic de Sus este cel pentru modernizarea sistemului de iluminat public, prin montarea a peste 700 de corpuri de iluminat noi, valoarea investiției finanțată prin Fondul de Mediu fiind de două milioane de lei.

Valentin Luță a declarat că la aceste investiții se adaugă cele care deja sunt în execuție, el făcând referire la reabilitarea școlii vechi din comună, cu o valoare de 2,2 milioane de lei și reabilitarea grădiniței nr. 2, printr-un proiect prin Fondul de Mediu de 1,3 milioane de lei.

 

În Horodnic de Sus va fi construit un centru integrat comunitar

Nu în ultimul rând, Valentin Luță a ținut să precizeze că a semnat contreactul de finanțare și pentru construcția în comună a unui centru integrat comunitar, valoarea totală a investiției fiind de circa 300.000 de euro.

„Vorbim de construcție nouă, un centru care va avea personal calificat pentru cel puțin 5 ani de zile de funcționare. Va fi un centru pentru prevenția bolilor, pentru testarea cetățenilor comunei și în același timp vom avea și un asistent comunitar care va efectua vizite la domiciliu, la familiile aflate în situații risc. Este o idee adusă din țările occidentale care funcționează foarte bine acolo și care are rezultate pe termen mediu și lung”, a afirmat Valentin Luță.

El a mai declarat că tot pentru anul acesta își propune ca primăria să achiziționeze și terenul aflat în fața instituției, unde va fi amenajat un parc și o zonă de agrement, în care să poată fi organizate evenimente de amploare în aer liber.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava