Primăriile Vatra Dornei și Siret au conturile blocate din pricina datoriilor înregistrate la proiectul „Utilități și mediu”. Măsura a fost dispusă în ultimele zile. Într-o scrisoare transmisă astăzi premierului Mihai Tudose, președintele PNL al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, solicită 27,5 milioane de lei, la viitoarea rectificare bugetară, pentru plata obligațiilor creditului angajat pentru „Utilități și mediu”. El menționează că, în caz contrar, alte aproximativ 50 de primării riscă să aibă soarta celor din Vatra Dornei și Siret.
„În momentul de față 48 de unități administrativ-teritoriale din județul Suceava se confruntă cu o problemă extrem de dificilă, care reprezintă un real pericol pentru funcționarea de zi cu zi a administrației locale, respectiv, lipsa resurselor financiare pentru plata datoriilor contractate în vederea realizării unor obiective de investiții din cadrul Programului „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava”, aprobat prin Hotărârea Guvernului României nr. 484/2002, contractat în anul 2004 și garantat de Ministerul Finanțelor Publice.
Această problemă este binecunoscută de administrația centrală, căreia împrumutații s-au adresat în nenumărate rânduri, găsindu-și o posibilă rezolvare prin aplicarea dispozițiilor art. XII al O.U.G. nr. 114/2009 privind unele măsuri financiare”, a spus Flutur. El a precuzat că acest act normativ prevede că începând cu data de 01.01.2010, achitarea obligațiilor financiare aferente contractului de credit încheiat între județul Suceava şi ceilalți 61 de împrumutați din același județ cu Deutsche Bank AG Londra, în anul 2004, finanțator care ulterior, în luna iulie 2004, a transferat contractul la Deutsche Bank Luxembourg pentru finanțarea Programului „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava” se efectuează din următoarele surse. ”În ordine, aceste surse sunt soldul contului de disponibilități deschis în numele şi pe seama Consiliului Judeţean Suceava la Banca Comercială Română – Sucursala Suceava – pentru scopurile Programului, cu precizarea că acest sold a fost epuizat încă din anul 2015, iar apoi veniturile proprii ale unităților administrativ-teritoriale împrumutate”, a declarat Flutur. Președintele Flutur adaugă că respectivele primării nu își pot asigura integral nici măcar capitolele secțiunii de funcționare aferente serviciilor publice strict necesare, cu atît mai puțin resursele pentru plata obligațiilor creditului.
Subliniem că aceste unități administrativ-teritoriale nu își pot asigura integral nici măcar capitolele secțiunii de funcționare aferente serviciilor publice strict necesare, cu atât mai puțin resursele pentru plata obligațiilor creditului. Ca urmare, la data scadenței creditului, conform convenției de garantare, a fost accesat fondul de risc pentru un număr însemnat de unități administrativ-teritoriale care s-au aflat în incapacitate de plată, iar ca o situație extremă, în ultimele zile, au fost blocate conturile pentru două din acestea (municipiul Vatra Dornei și orașul Siret), fiind iminente și alte blocări de conturi.
Întrucât 48 unități administrativ-teritoriale sunt în situație de extremă dificultate, conform situației anexate, devine imperios necesară accesarea celei de-a treia surse de finanțare a obligațiilor aferente acestui credit, respectiv sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, cu această destinație”, a spus președintele CJ Suceava, care a mai arătat că necesarul de finanțare care ar trebui alocat în urma unei rectificări bugetare este de 27, 54 milioane de lei.
Împrumutul în valoare de 86,3 milioane de euro pentru înfiinţarea unei vaste reţele de gaz metan şi construirea a şase centrale termice a fost garantat de Statul Român la momentul în care a fost contractat, în anul 2004. Proiectul în care sînt implicate 61 de unități administrativ-teritoriale sucevene încă nu este gata.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava