rimarul comunei Udeşti Săvel Botezatu, casiera primărieimarinela Borza şi avocatul sucevean Dorin Andronic au fost trimişi în judecată în stare de libertate de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, Săvel Botezatu, a fost triis în judecată în calitate de primar primar și reprezentant al consiliului local Udești, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (două infracțiuni), dar şi pentru tentativă la comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Botezatu mai este acuzat de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene; abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, în formă continuată (trei infracțiuni) şi de două infracţiuni de instigare la influențarea declarațiilor și instigare la sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri.

În ceea ce o priveşte pe casiera primăriei din Udeşti, Marinela Borza, care era şi președinte al Asociației Crescătorilor Animalelor și Utilizatorilor de Pășuni — O.A.D.I.C.I., aceasta a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene; tentativă la comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene şi influențarea declarațiilor și sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri.

Nu în ultimul rând, în sarcina avocatului din cadrul Baroului Suceava, Dorin Andronic, s-a reţinut săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Vă prezentăm în continuare rechizitoriul întocmit de procurori:

Cu ocazia campaniei din anul 2010, inculpatul Botezatu Savel Viorel, în numele Consiliului Local Udești, a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Suceava, mai multe documente oficiale falsificate, cu scopul de a obține ilegal subvenții de la bugetul Uniunii Europene, în cuantum de 235.726,56 lei. În baza acestor acte, inculpatul Botezatu Savel Viorel a încercat să dovedească îndeplinirea condiției de eligibilitate privind întrebuințarea imașului comunal în scopuri agricole productive, însă A.P.I.A. Suceava a respins plata subvenției, întrucât fermierul Consiliul Local Udesti nu a respectat condițiile de eligibilitate.

Pentru campaniile din anii 2011 și 2012, inculpatul Botezatu Savel Viorel, în numele Consiliului Local Udești, a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Suceava, mai multe documente oficiale falsificate, cu scopul de a obține ilegal subvenții de la bugetul Uniunii Europene. În baza acestor acte, inculpatul Botezatu Savel Viorel, a obținut ilegal, în numele Consiliului Local Udesti, subvenții în valoare de 607.406,96 lei din bugetul administrat de Uniunea Europeană — Fondul European pentru Garantare în Agricultură (F.E.G.A.).

În perioada 2010 — 2012, pentru a putea accesa fondurile respective nerambursabile, inculpatul Botezatu Savel Viorel, în calitate de primar al comunei Udești, a semnat documente oficiale emise de Primăria Udești, confirmând conținutul nereal al actelor, prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului.

În campania din anul 2013, inculpatul Botezatu Savel Viorel, a sprijinit-o pe inculpata Borza Marilena să obțină nejustificat, prin depunerea de documente fictive, în numele Asociației Crescătorilor Animalelor și Utilizatorilor de Pășuni O.A.D.I.C.I. Udești, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Suceava, suma de 418.782,62 lei, provenită din fondurile Uniunii Europene.

Această sumă de bani, a ajuns ulterior, sub formă de redevență și impozit pe teren, în contul Primăriei Udești, al cărui ordonator de credite este inculpatul Botezatu Savel Viorel.

În cazul campaniei din anul 2014, inculpata Borza Marinela a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Suceava mai multe documente fictive, pentru a obține în mod ilegal subvenții de la bugetul Uniunii Europene, însă A.P.I.A. Suceava a respins plata subvenției pentru această campanie.

În luna noiembrie 2014, inculpata Borza Marinela i-a determinat pe fermierii din comună Udești să semneze ‘Declarația — Anexa nr. 4’, prin care era împuternicită să depună cererea de subvenție în numele asociației iar, membrii acesteia își asumau responsabilitatea cerințelor ce condiționau acordarea subvenției.

Ulterior, aceeași inculpată, la instigarea inculpatului Botezatu Savel Viorel, a depus acest document la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Suceava, cu scopul de a înlocui același act, depus în luna mai 2014 și care conținea numai semnături fictive.

Mai mult, inculpatul Botezatu Savel Viorel a instigat pe inculpata Borza Marinela, să nu declare adevărul în fața organelor de urmărire penală și totodată că aceasta din urmă, prin amenințare, să influențeze depozițiile unor martori, cu ocazia controlului efectuat de inspectorii A.P.I.A. Suceava. Prin aceasta, inculpatul a urmărit ca prin actele de control ce urmau a fi întocmite de A.P.I.A. Suceava, să nu se constate neîndeplinirea condițiilor de eligibilitate a dosarului de subvenție al asociației respective, să nu fie stabilite creanțe de recuperat și implicit existența unor fapte de natură penală.

În perioada iulie 2011 — aprilie 2014, inculpatul Botezatu Savel Viorel, în calitate de primar al comunei Udesti si ordonator de credite, a încheiat 10 contracte de asistență juridică cu Cabinetul de Avocatură Andronic Dorin, reprezentat de inculpatul Andronic Dorin, fără a respecta prevederile OUG nr. 34/ 2006. În baza acestor contracte, inculpatul Botezatu Savel Viorel a avizat la plată facturi fiscale emise de Cabinetul de Avocatură Andronic Dorin și a aprobat și semnat dispoziții și ordine de plată, cu precizarea că pentru patru dintre dispozițiile de plată nu a avut la bază contracte de consultanță juridică încheiate între cele două părți, cauzând astfel un prejudiciu bugetului local al comunei Udești, în valoare totală de 44.940 lei, cu consecința obținerii unui folos necuvenit pentru inculpatul Andronic Dorin.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) s-a constituit parte civilă în dosarul penal cu suma totală de 1.026.189, 58 lei, sumă la care se adaugă dobânzile și penalitățile, calculate de la data efectuării fiecărei plăți către fermierii — beneficiari: Consiliul Local Udești și A.C.A.U.P. O.A.D.I.C.I. Udești până la data achitării efective a debitului.

Primăria Udești s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 44.940 lei reprezentând prejudiciul cauzat de cei doi inculpați Botezatu Savel Viorel și Andronic Dorin.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ce apartin inculpatului Botezatu Savel Viorel, până la concurența sumei de 607.406,96 lei și asupra bunurilor mobile și imobile, ce apartin inculpatei Borza Marinela, până la concurența sumei de 418.782,62 lei.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtea de Apel Suceava cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se precizează în comunicatul DNA.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava