Concert pascal
MOPAN Suceava

Marți, 5 martie 2024, ora 17.00, Alianța Franceză din Suceava continuă seria de întâlniri cu scriitori şi autori francofoni suceveni, desfăşurată sub genericul Rencontres-lectures avec des écrivains francophones de Bucovine. Gazda acestor după-amiezi culturale este scriitorul şi artistul vizual Constantin Severin, personalitate de marcă a Bucovinei, care îşi propune să aducă în atenţia publicului sucevean evenimente editoriale şi autori care s-au remarcat şi implicat în viaţa culturală a Sucevei şi Bucovinei.

Întâlnirea din această săptămână o are ca invitată pe doamna prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, lingvist, semiotician, specialist în analiza discursului, militantă pentru învățământul în limba franceză și promovarea francofoniei în România şi în lume. Director al Centrului de Cercetare Analiza Discursului (CADISS) şi al revistei ştiinţifice ANADISS, director al Bibliotecii universitare, dna Sanda-Maria Ardeleanu este Președintă de onoare a Alianței Franceze din Suceava.

Tema întâlnirii este De l’Unes langue à l’Imaginaire linguistique francophone, invitata fiind o puternică susţinătoate a plurilingvismului şi varietăţii lingvistice în cadrul larg al dinamicii şi evoluţiei limbilor. O expoziţie de carte de autor, dar şi de volume coordonate sau redactate în colaborare cu alţi autori, va constitui baza de dialog şi lectură a evenimentului.

Publicul prezent la această întậlnire va afla ce presupune expresia ”faire école”, doamna profesor Ardeleanu făcând parte dintr-o echipă valoroasă de lingvişti ai Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Aşa după cum obişnuieşte adesea să spună, citându-l pe lingvistul francez André Martinet, „imaginarul lingvistic francofon reprezintă o invitaţie lansată contemporanilor de a-şi trăi împreună şi, în egală măsură, distinct, vieţile şi limbile lor”.

Doamna profesor univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu este decorată cu Ordinul Naţional Legiunea de Onoare în grad de Cavaler pentru serviciile aduse francofoniei şi relaţiilor culturale şi intelectuale dintre România şi Franţa. În 2018, i-au fost acordate de către Consiliul Judeţean Suceava diploma şi medalia Meritul Bucovinei pentru întreaga activitate, iar în 2022, Primăria Municipiului Suceava i-a acordat Premiul şi Diploma de Excelenţă pentru aşezarea Sucevei pe harta francofoniei mondiale prin înfiinţarea Alianţei Franceze şi pentru strălucita carieră universitară.

Mai multe informații și documente despre această activitate pot fi consultate pe adresa Facebook a Alianței Franceze din Suceava precum și pe site-ul Alianței Franceze din Suceava: https://afsuceava.ro.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava