Concert pascal
MOPAN Suceava

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului părinte Calinic Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în perioada iulie – decembrie 2023, s-a desfășurat proiectul Carte de rugăciune în dar, pentru suflete românești, menit să vină în sprijinul comunităților istorice românești din Ucraina. Proiectul a fost realizat  sub atenta implicare și coordonare a părintelui Mihai COBZIUC, consilier eparhial al Biroului Relații cu Minorități din cadrul Cancelariei Eparhiale, în baza acordului de parteneriat  între Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.

Obiectul Acordului constă în cooperarea interinstituțională cu privire la sprijinirea comunităților românești din afara granițelor, în special a celor din zona Bucovinei de Nord.

Cartea de rugăciuni a fost tipărită la inițiativa, cu osteneala și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte CALINIC, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Textul rugăciunilor alcătuite pentru nevoile concrete din viața omului, 112 creații imnografice, reprezintă un rod al ostenelilor Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. De asemenea , textul rugăciunilor clasice a fost diortosit, revizuit și completat de Înaltpreasfinția Sa, în colaborare cu pr. Univ. Dr. Mihai Vizitiu și Arhim. Paraschiv Dabija, Vicar Administrativ. În cadrul proiectului s-au achiziționat un număr de 8500 Cărți de rugăciune, menite să păstreze vie credința ortodoxă strămoșească, dar și limba română în sânul familiilor de români din regiunea Cernăuți și Herța.

Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Regiunea Cernăuți este un partener important în derularea proiectului în sensul în care Cărțile de rugăciune au fost predate și depozitate la sediul Societății, mai apoi fiind distribuite către parohii și protopopiatele românești, către școlile cu predare în limba română din regiune, către catedra de Limbă Română și Clasică din cadrul Universității Naționale Yurii Fedkovici din Cernăuți.

Proiectul Carte de rugăciune în dar, pentru suflete românești, a fost lansat în cadrul a două evenimente:

  • Festivalul Internațional de Folclor autentic românesc Rapsod „Toadere Captari”, ediția a IV-a, care a avut loc la Filarmonica de Stat din Cernăuți, la data de 25 noiembrie a.c. Gazda evenimentului a fost domnul Iurie Levcic, director al Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești. Cu această ocazie pr. consilier Mihai Cobziuc a prezentat proiectul publicului prezent oferindu-le Carte de rugăciune artiștilor și spectatorilor, ajutat de tinerii români.
  • Festivalul Sărbătorilor și obiceiurilor de iarnă „Florile Dalbe”, care a avut loc la Palatul Academic din orașul Cernăuți. Gazda evenimentului a fost domnul Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu”. De această dată pr. consilier Mihai Cobziuc a fost însoțit pe scenă de pr. Alexandru Moroșanu și de Ex. Irina loredana Stănculescu, Consul general. Părintele Cobziuc a transmis bucuria revederii cu frații români, vorbind despre importanța acestui proiect al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, ca ajutor spiritual adus celor care nu și-au uitat rădăcinile. Fiecare colindător și participant din sală au primit câte o carte de rugăciune. Cât de necesare sunt aceste cărți de rugăciune în rândul etnicilor români o dovedește interesul manifestat de participanții la festivalul Florile Dalbe, a remarcat doamna Maria Toacă- Andrieș (jurnalist).

“Finanțările obținute nu numai că au sprijinit Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților să finalizeze cu succes proiectul Carte de rugăciune în dar, pentru suflete românești, cu atât mai mult am fost încurajați să devenim parteneri împreună cu Societatea pentru Cultură Românească Mihai Eminescu din Regiunea Cernăuți și nu numai. În luna noiembrie a.c. am semnat un acord de parteneriat interinstituțional  cu Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Ciprian Porumbescu – Cernăuți.

Acordul de parteneriat pe care îl avem semnat cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, ne inspiră să continuăm, să concepem diverse proiecte pentru binele diasporei românești din Ucraina și din întreaga lume. Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților prin Biroul Relații cu Minorități, va continua să dezvolte proiectele „Păstrarea identității etnice, religioase și lingvistice a românilor din Ucraina”, „Carte de rugăciune în dar, pentru suflete românești”, precum și alte proiecte menite să sprijine unele comunități românești din Europa.” Ne- a transmis pr. Mihai Cobziuc

Mulțumesc în primul rând Domniei Sale, Florin Gheorghe Cârciu, Secretar de Stat, Domnului Radu Cozma, director DRP și doamnei Floarea Andreescu, coordonator proiect DRP.

Mulțumesc echipei de la Centrul Eparhial fără de care nu putem să duc la bun sfârșit acest proiect, în primul rând Părintelui Arhim. Paraschiv Dabija, Vicar Administrativ, Pr. Consilier Viorel Ilișoi, Pr. Consilier Adrian Popa, Pr. Consilier Ciprian Blaga, Ec. Maria Boca, Pr. Alexandru Sava.

Mulțumesc Domniei Sale Ex. Irina Loredana Stănculescu, Domniei Sale, Iulia Hrițcu, Viceguvernator, domnului prof. Vasile Bîcu și domnului prof. Iurie Levcic, colaboratorilor din Ucraina.

Proiectul a contribuit la extinderea relațiilor din ținuturile istorice românești din afara granițelor, comunitățile românești din Ucraina bucurându-se de 8500 cărți de rugăciune în limba lor maternă, ne-a spus pr. Mihai Cobziuc.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava