Concert pascal
MOPAN Suceava

„Privegheaţi, staţi tari în credinţă, îmbărbătaţi-vă, întăriţi-vă. Toate ale voastre cu dragoste să se facă.” (I Corinteni 16, 13-14) – acest gând al Sfântului Apostol Pavel le-a fost pus la inimă elevilor Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei” din Suceava astăzi, 11 septembrie 2023, la festivitatea de deschidere a noului an școlar 2023-2024. În mijlocul lor s-a aflat cu această ocazie Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Ceremonia, la care au luat parte elevii seminariști, părinți ai acestora și cadrele didactice, a început cu săvârșirea slujbei de Te Deum, în curtea seminarului, sub protia Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul. Rugăciunea specială pentru binecuvântarea elevilor, a dascălilor și a părinților, citită în cadrul slujbei, a fost alcătuită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic.

Din soborul slujitor au făcut parte arhid. Ionuț Isopescu, consilier eparhial în cadrul Sectorului Educațional-Teologic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, arhid. Mihai Bogdan Hrișcă, directorul instituției de învățământ, precum și preoți profesori în cadrul Seminarului.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Psaltic al seminarului, dirijat de arhid. Paul Iușcă.

La finalul slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat însemnătatea acestei zile, nu înainte de a transmite gândul de binecuvântare, felicitările și încurajarea din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, care s-a preocupat „îndeaproape atât de calitatea actului educațional în școala noastră teologică, cât și de baza materială, astfel încât în ultimul timp, în vara aceasta și în ultimele zile mai ales, au fost realizate aici, prin ostenitorii de la Centrul Eparhial, ample lucrări de consolidare, care lucrări încă nu sunt terminate, astfel încât voi, cei care beneficiați de educație în această școală teologică, să aveți la îndemână cadrul prielnic pentru cele care le adunați înăuntru”.

Preasfinția Sa le-a vorbit apoi elevilor seminariști despre cele cinci îndemnuri regăsite în versetele 13-14 din capitolul 16 ale Epistolei I către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, pentru a le fi ghid, îndrumare, cale, far călăuzitor în acest an școlar, subliniind importanța împărtășirii dragostei lui Dumnezeu, mai ales pentru cei care își vor dori să se numeascăslujitori vrednici ai Tatălui Ceresc.

La festivitatea prilejuită de începutul anului școlar au participat și oficialități locale, între care îl amintim pe domnul Ion Lungu, primarul Municipiului Suceava.

Arhid. Mihai Bogdan Hrișcă a anunțat faptul că în urma proiectului ROSE (Romania Secondary Education Project) „Prin cunoaștere și credință ne construim viitorul”, toți elevii seminarului primesc în acest an ghiozdane echipate cu rechizite școlare.

A mai luat cuvântul, din partea Inspectoratului Școlar Județean, prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie, care a apreciat organizarea Olimpiadei Naționale de Religie pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe, desfășurată anul acesta, în premieră, la Suceava.

La final, Preasfințitul Părinte Damaschin i-a binecuvântat pe elevii seminariști prin stropire cu apă sfințită, pentru a pune început bun anului școlar care tocmai debutează.

Irina Ursachi

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava este o școală vocațională deschisă spre nevoile și preocupările generațiilor actuale de elevi, o comunitate care crește cu fiecare elev în parte, o instituție care are în vedere formarea unor tineri pregătiți pentru societatea de mâine, prin promovarea și trăirea în cadrul școlii a valorilor incontestabile ale Ortodoxiei, ca răspunsuri suficiente și mereu actuale pentru provocările și întrebările societății contemporane și ca sursă inepuizabilă de cunoștințe formatoare de abilități și atitudini necesare pentru a reuși în viață și pentru a deveni adevărați membri ai Bisericii. – seminarulortodoxsuceava.ro

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava