Festivalul international Ciprian Porumbescu 2024
MOPAN Suceava

Peste o mie de credincioși au participat duminică, 18 iunie 2023, la hramul catedralei oraşului Gura Humorului din judeţul Suceava. Locaşul de închinăciune este închinat Naşterii Maicii Domnului şi Duminicii Sfinţilor Români. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor mare de preoţi. Preasfinţia Sa a fost întâmpinat în faţa locaşului de închinăciune de soborul slujitorilor. Înainte de începerea Sfintei Liturghii, Ierarhul a citit o rugăciune de dezlegare.

Mulţi dintre bucovinenii prezenţi la acest moment de sărbătoare au venit la slujbă îmbrăcaţi în portul popular. Alături de aceştia au mai fost prezente stareţele de la mănăstirile Moldoviţa, Voroneţ şi Slatina. După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a ţinut un cuvânt în care a făcut referire la chemarea sfinţeniei.

În cadrul slujbei, Ierarhul a săvârşit hirotonia întru ieromonah a ierodiaconului Petru pe seama Mănăstirii „Sfânta Cruce” – Ciocăneşti, judeţul Suceava.

La momentul împărtăşirii, numeroşi credincioşi de toate vârstele au primit Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos.

A urmat slujba Parastasului pentru ctitorii locaşului de închinăciune, iar la ieşirea din catedrală toţi cei prezenţi au primit câte un pachet cu alimente.

Părintele paroh Mircea Nuţu a mulţumit la Preasfinţiei Sale şi preoţilor pentru că au slujit cu prilejul sărbătorii Sfinţilor Români.

Programul liturgic s-a încheiat cu un Trisaghion la mormântul preotului Vasile Nuţu, mutat la cele veşnice în luna octombrie 2013.

Piatra de temelie a catedralei din Gura Humorului a fost pusă pe 23 octombrie 1994, de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Pimen, iar în anul 1995 au început lucrările. Slujba Sfinţirii bisericii a fost săvârşită pe 21 august 2011 de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat al doilea hram catedralei – Soborul Sfinţilor Români.

PS Damaschin Dorneanul a săvârşit hirotonia întru ieromonah a ierodiaconului Petru de la Mănăstirea „Sfânta Cruce” – Ciocăneşti, 5.7 out of 10 based on 6 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.7/10 (6 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava