Concert pascal
MOPAN Suceava
Comunicat:
In urma materialului aparut in publicatia dumneavoastra, in care rezultatele raportului “Hospistat 1.0 – Activitatea sistemului public de sanatate din Romania” au fost contestate de directorul medical al Spitalului Judetean Suceava, va rugam sa gasiti mai jos un punct de vedere formulat de Adrian Gheorghe, presedintele Observatorului Roman de Sanatate (ORS) si autor al raportului, privind modul in care a fost elaborat documentul si aplicatia Hospistat.
„Am luat act de declaratia domnului doctor Bradatan, directorului medical al Spitalului Judetean Suceava, care a descris ca fiind eronate datele din raportul nostru “Hospistat 1.0 – Activitatea sistemului public de sanatate din Romania” privind rata mortalitatii (%) la nivelul anului 2012 in spitalul pe care il reprezinta. Mai precis, raportul nostru prezinta o rata a mortalitatii la nivel de spital de 10.25%, in timp ce domnul doctor Bradatan a prezentat cifra de 2.35%, considerand ca “autorii raportului [Observatorul Roman de Sanatate] au comis o greşeală de dactilografiere”.
Din punctul de vedere al Observatorului Roman de Sanatate, nu este vorba de nicio eroare de dactilografiere la nivelul materialelor noastre. Atat raportul, cat si aplicatia online Hospistat (ors.org.ro/hospistat) care il informeaza, se bazeaza pe cifre oficiale furnizate de institutii publice si aceste cifre au fost prezentate corect. In cazul de fata, sursa ratei mortalitatii este raportul comun al Ministerului Sanatatii – Institutului National de Sanatate Publica – Centrului National de Statistica si Informatica in Sanatate Publica “Utilizarea paturilor, durata medie de spitalizare, rulajul bolnavilor, mortalitatea si cheltuielile bugetare in spitale in anul 2012”, disponibil la adresa: 


La pagina 119 a acestui document se regaseste clar valoarea de 10.25% pentru rata mortalitatii la nivelulul intregului Spital Judetean Suceava, corespunzator cifrei raportate de catre Observatorul Roman de Sanatate. Mai mult, o contributie semnificativa la aceasta valoare o are rata mortalitatii la nivelul sectiei de Obstetrica-Ginecologie a aceluiasi spital, evaluata la 65.59%. Aceasta din urma valoare este pe cat de ingrijoratoare, pe atat de putin plauzibila. Ambele valori se cer, asadar, investigate atent si imediat de catre toate institutiile publice relevante in circuitul raportarii datelor, incepand cu conducerea spitalului, autoritatile locale care administreaza spitalul, Directia Judeteana de Sanatate Publica si pana la Ministerul Sanatatii.
Raportul Observatorului Roman de Sanatate semnaleaza si alte raportari paradoxale in datele publice pe care le foloseste, atragand atentia asupra imposibilitatii de a stabili validitatea acestor informatii. Din punctul nostru de vedere, este important ca aceste valori paradoxale sa devina cunoscute si sa fie investigate atent de catre toate autoritatile competente pentru a stabili masura in care ele reflecta calitatea ingrjirilor de care beneficiaza pacientii si pentru a imbunatati standardele de raportare a statisticilor medicale in Romania”.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava