Concert pascal
MOPAN Suceava

Prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, a anunţat astăzi că rezultatele analizelor de laborator efectuate pe probele recoltate din trei secţiuni ale râului Bistriţa au confirmat prezenţa unei bacterii periculoasă pentru oameni, Clostridium Perfringens. Harasim a spus că analizele au fost efectuate la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, probele fiind prelevate din trei secţiuni ale râului, în aval de oraşul Broşteni, de pe raza localităţii Crucea şi în aval de municipiul Vatra Dornei au confirmat prezenţa acestei bacterii. Bacteria Clostridium Perfringens poate genera forme severe de infecție alimentară, şi se manifestă prin dureri de stomac, diaree sau crampe abdominale. Rezultatele au arătat că cea mai mare concentraţie de bacterii s-a constatat pe râul Bistriţa, în aval de Vatra Dornei.

Prefectul a arătat că deşi a fost confirmată prezenţa acestei bacterii, nu s-au înregistrat probleme în alimentarea cu apă a populaţiei din localităţile traversate de râul Bistriţa. Harasim a spus că Direcţia de Sănătate Publică Suceava l-a informat că toate analizele efectuate pentru a determina calitatea apei potabile au arătat că nu există un risc pentru populaţie.
Prefectul a precizat că gestionarea acestei probele cu privire la prezenţa bacteriei Clostridium Perfringens va fi gestionată de „Apele Române”, el solicitând şi implicarea Gărzii de Mediu Suceava pentru a efectua controale în vederea identificării unor surse de poluare, cu deşeuri sau din staţiile de evacuare a apelor uzate, acestea fiind în derulare în zona de munte a judeţului. „Analizele arată că există un focar de infecţie, care trebuie combătut, şi trebuie să vede ce favorizează apariţia acestei bacterii”, a spus prefectul judeţului Suceava.

Harasim a adăugat că în cursul zilei de astăzi, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Siret din Bacău, Emil Vatamanu, a transmis o informare în care se precizează că după identificarea prezenţei bacteriei în râul Bistriţa, în aval de Vatra Dornei, secţiunile de investigare au fost suplimentate, în amonte şi în zona acestui municipiu. „SGA a efectuat de asemenea, în data de 23 februarie a.c., o monitorizare a parametrilor fizio-chimici pe râul Bistriţa, pe sectorul Vatra Dornei – Broşteni şi pe pârâul Neaga, în amonte de confluenţa cu râul Bistriţa. Rezultatele analizelor la parametrii analizaţi indică încadrarea apelor pârâului Neagra în clasa I-a de calitate şia râului Bistriţa în clasa a II-a de calitate, adică o stare bună şi foarte bună de calitate din punct de vedere fizio – chimic”, se arată în informarea trasnmisă de directorul ABA Siret, Emil Vatamanu.

Pe de altă parte, prefectul judeţului Suceava a anunţat că ABA Siret a solicitat efectuarea unor noi analize microbiologice la indicatorul Clostridium Perfringens, în secţiunile Argestru şi Dorna Candreni de pe râul Bistriţa, în secţiunea Fundu Moldovei, pe râul Moldova, dar şi la staţia de epurare din Vatra Dornei şi la staţia de evacuare a apelor uzate de la spitalul din acest municipiu.

Potrivit unui ordin al prefectului emis la începutul acestei săptămâni, DSP Suceava va intensifica în această perioadă ritmul de recoltare a probelor de apă din staţiile de tratare ale localităţilor de pe cursul râului Bistriţa, iar suplimentar vor recolta probe şi din fântânile din gospodăriile populaţiei din apropierea cursului de apă. În acelaşi ordin se mai precizează că DSP Suceava, prin medicii de familii, va monitoriza toate cazurile de îmbolnăvire cu boli diareice.

Râul Bistriţa este infestat cu bacteria Clostridium Perfringens. Apa potabilă pentru populaţie este conformă, 8.8 out of 10 based on 4 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.8/10 (4 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava