Concert pascal
MOPAN Suceava

Expunerea prelungită la frig poate cauza hipotermie, degerături, dar şi probleme legate de starea psihică, precum somnolenţă, pierderi de memorie, dificultăţi de vorbire. În perioada cu temperaturi extrem de reduse, trebuie să luăm în considerare cîteva recomandări, între care evitarea deplasărilor în spaţii deschise şi a expunerii la frig.

În cazul în care este absolut necesară o astfel de deplasare, este recomandată îmbrăcămintea adecvată şi folosirea obiectelor de vestimentaţie specifice anotimpului de iarnă: căciulă, fular, mănuşi, încălţăminte de iarnă, etc. Se impune consumul de alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi evitarea consumului băuturilor alcoolice. Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute. Este foarte importantă acordarea unei atenţii speciale copiilor şi evitarea situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, părinţii fiind rugaţi să evite călătoriile pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător. Este recomandată, de asemenea, evitarea unei expuneri prelungite a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. În acest caz trebuie evitată automedicaţia şi se recomandă consultarea unui medic. Alte recomandări vizează: încălzirea corespunzătoare a locuinţelor şi a spaţiilor închise de locuit şi evitarea utilizării instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon, asigurarea unei bune aerisiri a locuinţelor, cel puţin o dată pe zi şi atenţie la supraîncălzirea atmosferei din locuinţă pentru că şocul termic este mai mare atunci cînd ieşiţi afară.

Tot în această perioadă trebuie evitată, pe cît posibil,deplasarea pe porţiunile acoperite cu gheaţă. „Perioada aceasta cu temperaturi foarte scăzute, din punct de vedere medical, putem spune că este şi un avantaj pentru că temperaturile scăzute sunt cele care purifică atmosfera, distrug virusurile, cele răspunzătoare de majoritatea infecţiilor din această perioadă. Deci este bine că avem puţin ger, dar, pentru organismele cu imunitate deficitară, pentru organismele tarate sau cu risc de afecţiuni cardiovasculare sau neurologice există acele recomandări de a evita ieşirea din casă la aceste temperaturi scăzute sau, dacă este absolut necesar să se iasă din casă, obligatoriu îmbrăcaţi-vă corespunzător, cu protejarea cărilor respiratorii cu un fular, cu acopeirea creştetului şi cu încălţăminte care să permită deplasarea cît mai uşoară pe o suprafaţă eventual îngheţată. Trebuie să fie o încălţăminte antiderapantă şi suficient de groasă încît să nu permită apariţia hipotermiei. Dar, repet, este recomandat a se evita ieșirea din casă de către persoanele mai vîrstnice sau cele cu risc de a face o afecţiune neurologică ori cardiacă”, a declarat dr. Tiberius Brădăţan, purtător de cuvînt al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan Cel Nou” Suceava.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava