MOPAN Suceava

În aprilie 2009, o pască uriașă, realizată în Rădăuți, a fost omologată de World Records Academy, stabilind recordul de a fi cea mai mare pască din lume. Tot atunci, la Suceava, a fost omologat un alt record: cel mai mare ou încondeiat din lume.

Pasca, cu un diametru de doi metri și 10 centimetri, cu o grosime de peste zece centimetri și cântărind peste 170 kg, a fost realizată în zece ore, de cinci patiseri și cinci bucătari de la o firmă din Suceava.

Pasca a fost așezată într-un coș uriaș din împletituri de nuiele în fața Catedralei Ortodoxe „Pogorârea Sfântului Duh” din Rădăuți, iar după ce a primit binecuvântarea, a fost măsurată și omologată de reprezentantul World Records Academy.

Apoi, a fost tăiată și distribuită celor prezenți.

Pentru prepararea tradiționalei copturi de Paști au fost folosite 300 de ouă, 45 de kilograme de brânză de vaci, trei kilograme de stafide și câteva zeci de kilograme de făină.

A fost realizată în forma rotundă, după cum cere tradiția, care simbolizează perfecțiunea, având o cruce pe mijloc, iar de jur împrejur — un inel din aluat.

Evenimentul de la Rădăuți a făcut parte din programul ”Paștele în Bucovina”, organizatorii dorind să atragă cât mai mulți turiști atât români cât și străini în localitatea lor. În acelaşi program a fost organizat, cu acelaşi scop, evenimentul în cadrul căruia, la Suceava, a fost omologat cel mai mare ou încondeiat din lume.

Oul este realizat din fibră de sticlă, fiind decorat cu desene realizate pe autocolant, are o înălţime de 7,25 metri, diametrul de 4,6 metri şi o greutate de 1,8 tone. A fost inaugurat, în anul 2009, pe esplanada din centrul Sucevei, de unde a fost mutat ulterior pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei, în apropierea Muzeului Satului Bucovinean. De acolo, oul urmează să fie, din nou, mutat, de această dată la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Suceava.

Recorduri mondiale...pascale la Suceava, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava