Concert pascal
MOPAN Suceava

La data de 19 mai au intrat in vigoare noile prevederi legale privind protecția animalelor, care stabilesc sancțiuni mai aspre pentru cei care comit orice act de cruzime sau violenta asupra acestora.

La data de 16 mai 2022 in Monitorul Oficial al Romaniei, a fost publicata Legea nr. 138 din 2022, pentru modificarea și completarea Legii nr. 205/2004, privind protectia animalelor, care prevede  majorarea limitelor speciale ale pedepselor $i ale amenzilor contraventionale prevazutein forma de baza a actului normativ.

Prevederile Legii 205/2004 urmaresc asigurarea conditiilor de viata și bunastare ale animalelor cu sau fara stapan, consfintind o serie de drepturi §i obligatiiin sarcina detinatorilor  de animale. Acestora  din urma le-au fost  instituite responsabilitati  privind întretinerea  și supravegherea  animalelor, tratamentul  aplicat  acestora excluzand  orice act de cruzime și violenta.

Odata  cu  operationalizarea   structurilor  de  protectia  animalelor,  numarul  de  situatii sesizate, in care oamenii au manifestat un comportament  agresiv fata de acestea, s-a mentinut la un nivel ridicat, motiv pentru care a fost necesar a se institui, la nivel legislativ, noi norme prin care sa se limiteze abuzurile împotriva animalelor.

Astfel, conform noilor prevederi, se dubleaza și chiar tripleaza cuantumul amenzilor contraventionale și limitele maxime ale pedepsei închisoarea.

Potrivit noului text de lege:

Se pedepsesc închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda interventiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, sectionarea corzilor vocale, ablatia ghearelor, coltilotul ciocului și dintilor.

Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda despartirea puilor de mama pana la varsta de minimum opt saptamani de viata în vederea comercializarii, exceptand îndepartarea puilor de mamainainte de perioada minima specifica speciei pentruintarcare.

Se pedepseșteînchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, daca le creeaza suferinta.

De asemenea, se pedepsește închisoare de la un an la 5 ani sau cu amenda folosirea animalelor  salbatice  apartinand  sublncrengaturii  vertebrate,  indiferent  de  gradul  de lîmblânzire, nascute în captivitate sau capturate din natura,  în spectacole de circ, circuri ambulante,  caravane  și  trupe  de  artiști  ambulanti,  precum  și în  orice  alte  tipuri  de spectacole similare.

Se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amenda folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situatii decat pentru imobilizarea acestora.

Se pedepsesc cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amenda practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale salbatice captive și ranirea cu intentie a animalelor.

Totodata, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani uciderea animalelor, cu intentie, fara drept, schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale și zoofilia.

Elementul de noutate adus de Legea 138/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 205/2004 este zoofilia, care a fost reglementata în dreptul national, reprezinta infractiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Majorarea limitelor speciale este necesara, întrucat acesta creeaza premisele responsabilizarii cetatenilor, prin încadrarea  faptei într-o  categorie  superioara  a pericolului social.

De asemenea, în cazul condamnarii pentru una dintre infractiunile prevazute de textul de lege, instanta poate dispune, ca pedeapsa complementara, interdictia de a detine animale, pentru o perioada de la un an la 5 ani.

Din punct de vedere social, rolul pedepselor complementare este de responsabilizare a celui care a fost condamnat pentru o fapta de natura penala.

Daca în vechea forma a actului normativ, limitele speciale ale amenzii contraventionale erau cuprinse între 1.000 de lei și 3.000 de lei, de acum înainte, politiștii pot aplica amenzi contraventionale cuprinse între 3.000 de lei și 12.000 de lei,în cazul constatarii urmatoarelor fapte:

– nerespectarea obligatiei detinatorilor de animale de a  asigura acestora un adapost corespunzator, hrana și apa suficiente, posibilitatea de mișcare  suficienta, îngrijire, atentie și asistenta medicala;

-folosirea de animale pentru expozitii, spectacole, publicitate, realizare de filme  și în scopuri asemanatoare, daca aceste activitati le provoaca suferinte fizice și psihice, afectiuni sau raniri;

-abandonarea ș/sau alungarea unui animal a carui existenta depinde de îngrijirea omului;

-administrarea de substante destinate stimularii  capacitatilor  fizice  ale  animalelor, în timpul competitiilor sportive, sub forma dopajului;

-folosirea de mijloace de dresaj, care sa provoace traume psihice sau fizice, precum și metode care prejudiciaza sanatatea ori bunastarea animalului.

Politiștii  recomanda  deținatorilor de  animate  respectarea  normelor privitoare  la bunastarea și protectia animalelor, pentru a nu fi sub incidenta noilor prevederi legale.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava