Concert pascal
MOPAN Suceava

La Consiliul Judeţean Suceava a fost semnat, astăzi, contractul de execuţie vizând renovarea şi extinderea clădirii Muzeului de Istorie, în baza unui proiect european finanţat prin Programul Operaţional Regional. Proiectul are o valoare totală de 60 de milioane de lei, din care 22 de milioane sînt pentru lucrări de construcţie. Contractul a fost încheiat cu un consorţiu format din societăţile sucevene „General Construct”, „Loial Impex”, „Restaco” şi „Conbucovina”, plus firma „Grup Corint” din Alba Iulia. Documentul a fost parafat de vicepreşedintele administraţiei judeţene, Alexandru Rădulescu, şi de directorul tehnic al „General Construct”, Doru Gheaţă.

„Personal consider că este un proiect extrem de important pentru că l-am obţinut pe ultima sută de metri a exerciţiului bugetar 2007 – 2013, în urma realocării unor sume rezultate din economii de la alte proiecte. Şi este extrem de important pentru că practic salvăm o instituţie şi o clădire de referinţă pentru judeţul Suceava. De doi ani de când sunt în Consiliul Judeţean, şi de când cunosc problematica Muzeului Bucovinei, nu încetez să-mi exprim uimirea cum s-a putut ca o clădire de o asemenea importanţă, o clădire emblematică pentru municipiul şi judeţul Suceava a putut să ajungă într-un real pericol de degradare fizică. Dar important este că am reuşit să rezolvăm această problemă”, a spus Rădulescu.

La rândul său, Doru Gheaţă, a precizat că lucrările vor demara în scurt timp, cel mai probabil miercuri, şi că pe drumul din faţa instituţiei muzeale se va circula pe un singur sens, fiindcă urmează să fie amplasată o macara. Lucrările vor dura 18 luni. „Durata de execuţie va fi o provocare pentru noi, din cauză că estimările iniţiale ale proiectantului au fost pe o durată mai lungă, dar posibilitatea de a se accesa fonduri impune ca lucrarea să se termine în acest termen. Va fi nevoie să lucrăm în două schimburi, lucru posibil în zonă pentru că nu suntem foarte aproape de zone locuite, şi nu vom deranja nici instituţiile din preajmă decât cu minimum necesar”, a spus Doru Gheaţă, care a arătat că pentru această investiţie se va lucra iniţial cu 20 de persoane, urmând ca ulterior numărul angajaţilor să fie de aproximativ 100. El a explicat că după obţinerea avizelor necesare, în faţa Muzeului de Istorie va fi montată  o macara, astfel încât în zona acestei clădiri strada Ştefan cel Mare va fi ocupată pe o bandă de circulaţie. Doru Gheaţă a spus că pe perioada realizării lucrărilor, circulaţia rutieră nu va fi blocată pe această stradă în zona clădirii muzeului.
El a explicat că proiectul presupune, prin altele, realizarea unor lucrări la fundaţia clădirii, refacerea drenurilor şi completarea acestora pentru îndepărtarea apei, igienizarea, consolidarea şi refuncţionalizarea subsolurilor, şi amenajarea unor spaţii care vor deveni laboratoare şi chiar spaţii expoziţionale. Alte lucrări mai presupun consolidarea întregii clădiri, recompartimentarea parţială a spaţiilor, mansardarea corpul de clădire de deasupra Arhivelor Naţionale, unde vor fi amenajate o parte din spaţiile expoziţionale, birouri şi ateliere de lucru. De asemenea, vor fi construite două corpuri noi de clădire pentru birouri şi laboratoare de restaurare.

Anual, Muzeul de Istorie din Suceava a avut 32.000 de vizitatori, iar conform proiectului european, după finalizarea lucrărilor, numărul lor ar urma să fie mai mare cu 6%. Imobilul în care funcţionează Muzeul este vechi de peste 100 de ani, face parte din patrimoniu şi prezintă risc seismic ridicat.

Săptămâna aceasta încep lucrările de renovare şi extindere a Muzeului de Istorie, 8.0 out of 10 based on 3 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (3 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava