MOPAN Suceava

Senatorul PNL de Suceava, Constantin Daniel Cadariu, a inițiat un proiect de lege pentru reducerea prețului la lemele de foc pentru populație prin scăderea TVA de la 19% la 9%. Daniel Cadariu a precizat că de prevederile acestui proiect ar urma să beneficieze jumătate din populația României, adică nu mai puțin de patru milioane din cele opt milioane de gospodării ale țării. „În ultima perioadă, actuala guvernare a generat încă o criză, cea a lemnului de foc. Populația este practic împiedicată, prin meandrele legislative și prețul inaccesibil, să poată avea acces la lemnul de foc. Guvernanții actuali au promis în repetate rânduri că vor rezolva problema, dar nu au făcut nimic, nici în acest caz. Prin actualele norme legislative se încalcă prevederile Codului silvic care stabilește că lemnul trebuie să ajungă în mod prioritar la populație, pentru asigurarea nevoilor de bază. Prețul lemnului de foc pentru populație a devenit mai mare decât prețul lemnului pentru industrie. În România, din 8 milioane de gospodării, aproape jumătate se încălzesc iarna cu lemne de foc”, a spus senatorul liberal.
Daniel Cadariu a declarat că legislația în acest domeniu este atât de stufoasă, încât a creat confuzie şi a bulversat întreg sectorul forestier.

Senatorul PNL de Suceava a precizat că lemnul de foc pentru populație, la care face referire acest proiect de lege este cel prevăzut în Anexa I a Regulamentului (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului, unde se aplică dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn şi produse din lemn – lemn de foc sub formă de trunchiuri, butuci, ramuri, vreascuri sau sub forme similare; lemn sub formă de așchii sau particule; rumeguș, deșeuri și resturi de lemn, chiar aglomerate, sub formă de butuci, brichete, pelete sau forme similare.

Daniel Cadariu a mai explicat că la nivelul Uniunii Europene, statisticile EUROSTAT arată că lemnul pentru foc în statele membre au cote de TVA variabile, cum ar fi: Belgia 6%, Luxemburg 8%, Polonia 8%, Franța 10%.

El a mai adăugat că prin acest proiectul de lege se propune diminuarea de la 19% la 9% a taxei pe valoare adăugată a lemnului de foc pentru populație. „Propunerea legislativă este în concordanță cu Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, unde la Articolul 122, este prevăzut că ”Statele membre pot aplica o cotă redusă livrărilor de plante vii sau de alte produse de floricultură, inclusiv bulbi, rădăcini și produse similare, flori tăiate și frunze ornamentale, și livrărilor de lemn folosit ca lemn pentru foc.” De asemenea, prevederile propunerii legislative ar intra în vigoare la data de 01 ianuarie 2019, astfel că pentru anul în curs nu există implicații asupra bugetului de stat.
Consider că diminuarea de la 19% la 9% a taxei pe valoare adăugată a lemnului de foc pentru populație va avea o consecință directă în reducerea cheltuielilor cu utilitățile în gospodăriile populației, ceea ce ar avea un plus valoare prin venituri suplimentare în asigurarea creșterii nivelului de trai”, a încheiat Daniel Cadariu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava