Concert pascal
MOPAN Suceava

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT), prin Departamentul de Comerț Exterior (DCE), a asigurat organizarea și secretariatul celei de-a 16-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale româno-kazahe de colaborare economică, desfășurată în perioada 6-7 octombrie a.c, la Nur-Sultan, R. Kazahstan. Delegația instituției de resort a fost condusă de Dimitrie-Horațiu Clepan, secretar de stat.

Secretarul de stat Dimitrie-Horațiu Clepan a coordonat negocierile la nivel de experți pentru Protocolul Comisiei mixte, document care include proiecte de cooperare bilaterală în domenii precum: comerțul, investițiile, IMM-urile, turism, energie, transporturi, muncă, agricultură, mediu, sănătate, cultură. Protocolul a fost semnat, la finalul lucrărilor, de cei doi co-preşedinţi ai Comisiei Mixte, respectiv Virgil-Daniel Popescu și Bolat Akchulakov, miniștri ai energiei din România și R.Kazahstan.

DCE a coordonat, de asemenea, participarea companiilor românești la Forumul de afaceri România-R. Kazahstan, organizat de Biroul de Promovare Comercial-Economică al MAT la Nur-Sultan, în parteneriat cu instituţiile kazahe. Forumul a avut ca obiectiv intensificarea comerțului bilateral şi stimularea investiţiilor reciproce, oferind prilejul celor 16 reprezentanți de firme românești să iniţieze discuții cu firmele kazahe prezente, pe tema oportunităţilor de cooperare, în special din domeniile energetic, industria mobilei, industria de apărare, turism, industria textilă.

În marja Comisiei mixte, secretarul de stat Dimitrie-Horațiu Clepan a aprofundat dialogul bilateral prin discuții cu omologii kazahi din domeniile antreprenoriat – Zhaksylykov Timur Mekeshevich, ministru adjunct al economiei, și turism – Yerzhan Yerkinbayev, ministru adjunct al turismului și Talgat Amanbayev, președinte al Autorității Kazahe de Turism.

Din delegația română au mai făcut parte: Marius-Constantin Budăi, ministrul muncii și solidarității sociale, George-Sergiu Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, Adrian-George Foghiș, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, precum și experți din ministerele afacerilor externe, agriculturii, protecției mediului, Eximbank SA.

Informații de background:

Kazahstan este primul partener comercial al României din Asia Centrală și investitor important în economia românească. În primele şapte luni din anul 2022, volumul total al comerțului României cu Kazahstan a fost de 1,8 miliarde USD (+73% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021), exporturile însumând 40 milioane USD (+308%), iar importurile 1,8 miliarde USD (+71%). Soldul a fost de 1,8 miliarde USD în favoarea Republicii Kazahstan, importurile României din această ţară constând, în proporție de 96%, din ţiţei.

În România sunt înregistrate 46 societăți mixte româno-kazahe, volumul capitalului investit fiind de 292,3 mii USD.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava