Concert pascal
MOPAN Suceava

Programul Operațional Comun România-Ucraina a marcat finalul campaniei manifest “Mesaj pentru Ucraina” organizată cu ocazia Zilei Cooperării Europene 2022 printr-un eveniment public derulat la Suceava, miercuri,   5 octombrie 2022.

Cu această ocazie, a fost prezentată publicului pictura murală de mari dimensiuni realizată pe peretele Colegiului Național “Mihai Eminescu” din Suceava, prin care programul de cooperare transfrontalieră și colaboratorii săi au transmis un mesaj de solidaritate și speranță pentru poporul ucrainean.

Pictura murală a fost realizată de o echipă de profesioniști, după lucrarea intitulată „Păsările victoriei şi ale libertății” realizată de tânăra Tetiana, în vârstă de 15 ani, din Odesa, câștigătoarea competiției “Mesaj pentru Ucraina” organizată de program.

În concurs au fost înscrise peste 60 de lucrări ale tinerilor din România și din Ucraina, din care au fost selectate șase lucrări finaliste, iar câștigătoarea a fost desemnată prin votul publicului pe pagina de Facebook ENI CBC Romania-Ukraine 2014-2020. Finaliștii concursului au fost premiați cu smartwatch-uri, iar câștigătoarea, prezentă la evenimentul de la Suceava, a plecat cu marele premiu, o trotinetă electrică.

Evenimentul de la Suceava, organizat de structurile de management ale programului, Autoritatea de Management (Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației) și Secretariatul Tehnic Comun (Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava), s-a bucurat de participarea reprezentanților Primăriei Municipiului Suceava, ai Consiliului Județean Suceava, ai Uniunii Ucrainenilor din România și ai Consiliului Regional Cernăuți.

Participanții au exprimat mesaje de susținere pentru oamenii din Ucraina și au împărtășit experiența cooperării dintre comunitățile de graniță, în contextul actual.

Simultan, au fost organizate ateliere de pictură pentru copiii ucraineni refugiați în Suceava, care au fost conduse de cunoscutul grafician și caricaturist sucevean Mihai Pânzaru-Pim. Cei mici au desenat simboluri ale cooperării pe un ecran digital, folosind culorile steagurilor naționale ale României și Ucrainei.

În cadrul aceleiași campanii „Mesaj pentru Ucraina”, programul a trimis aprox. 500 de pachete de rechizite către 5 școli din Ucraina, aflate în aria de cooperare, respectiv Cernăuți, Ivano-Frankivsk, Zakarpattya și Odesa.

În fiecare an, programele de cooperare finanțate de Uniunea Europeană marchează Ziua Cooperării Europene în jurul datei de 21 septembrie, prin evenimente care aduc împreună comunitățile aflate la granițele interne și externe ale Uniunii.

Anul acesta a fost cea de-a 11-a celebrare a acestei zile și s-a derulat sub egida Anului European al Tineretului.

Sub indemnul #standwithukraine și prin implicarea tinerilor din România și din Ucraina #youth4coop, evenimentul – manifest „Mesaj pentru Ucraina” dedicat Zilei Cooperării Europene și-a propus să aducă în prim plan susținerea față de Ucraina arătată de comunități, dar și potențialul tinerei generații.

Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020, cu un buget de 60 de milioane euro, are în implementare 66 de proiecte de cooperare derulate în parteneriate între entități aflate de o parte și de cealaltă a graniței, ce aduc investiții și beneficii comunităților din zona de frontieră.

Aria programului cuprinde: judetele Suceava, Botoșani, Tulcea, Maramureș, Satu Mare, din România și  regiunile Cernăuți, Ivano- Frankivsk, Zakarpattya, Odessa din Ucraina.

Domeniile finanțate sunt: educație, cercetare, patrimoniu cultural comun, transport, sănătate, situații de urgență și prevenirea și lupta împotriva criminalității organizate.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Social
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava