Concert pascal
MOPAN Suceava

Louis era prinț imperial, unicul fiu al fostului împărat al Franței, Napoleon al III-lea. La vârsta de 23 de ani, s-a trezit în Anglia, unde fugise cu tatăl său în exil, după dezastruoasa înfrângere a Franței în Războiul Franco-Prusac.

În 1873, la moartea tatălui său, Louis a devenit șeful familiei, având un unic țel în viață: să recâștige puterea pentru el și familia lui, în această ordine. Era sprijinit fervent de bonapartiștii din întreaga lume, care l-au proclamat împărat sub numele de Napoleon al IV lea.

Primul pas în tentativa lui Louis era dobândirea gloriei militare, și războiul de cucerire dus de britanici împotriva zulușilor a părut să-i ofere ocazia perfectă. Marea Britanie stăpânea deja provincia învecinată Natal și, în luna ianuarie 1879, a cerut ca regele zulus să-și desființeze armata și să plătească daune, sub pretextul că îi insultase pe britanici.

La refuzul său, a urmat invazia britanică. Deși înfrânți dezastruos în prima bătălie, la Isandhlwana,britanicii i-au pus în curând pe zuluși pe fugă. Acesta a fost momentul încare Louis și-a folosit importantele relații politice pentru a fi detașat înarmata britanică.

La 1 iunie 1879, Louis se afla într-o patrulă de recunoaștere în apropiere de Ulundi, când zulușii au declanșat un atac-surpriză. Aruncat din șa în timpul acțiunii, în timp ce camarazii săi se retrăgeau precauți, dând dovadă de mult curaj, dar pripit, Louis a înaintat spre atacatori, trăgând cu pistolul.

În atacul său disperat, s-a împiedicat și a căzut, iar zulușii care îl înconjurau l-au ciopârțit pe loc.

Corpul lui Louis a fost recuperat și dus la Chislehurst pentru a fi înmormântat.

Odată cu el a fost înmormântat și visul napoleonian al renașterii.

Tot la 1 iunie:

836: Invadatorii vikingi jefuiesc Londra.

1794: Are loc Bătălia din Întâi Iunie sau Bătălia de la Ushant, prima mare confruntare navală din războaiele Revoluției Franceze.

 

Geo Alupoae, critic de teatru.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava