MOPAN Suceava

Folosirea metodelor moleculare în diagnosticul septicemiei la Spitalul Judetean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a devenit realitate, după ce cea mai mare unitate spitalicească din județ s-a dotat cu un aparat T2 Dx.

Potrivit unui comunicat transmis de spital, prin tehnicile de microbiologie clasică rezultatul de hemocultura pozitiva este generat la 15 ore de la prelevarea probei, iar identificarea si testarea sensibilității la antibiotice necesita în total 72 de ore. În acest interval terapia cu antibiotice este inițiată empiric, conform ghidurilor în vigoare și profilului local de sensibilitate a tulpinilor izolate la antibiotice. „Întârzierea în inițierea corectă a antibioterapiei în sepsis duce la eșec terapeutic. Identificarea rapidă a microorganismului este esențială pentru inițierea antibioterapiei țintite si eficiente la pacienții cu infecții severe, iar pe primul loc se află septicemia”, se arată în comunicat.

Analizorul T2 Dx transferă tehnicile de biologie moleculară din laborator la patul bolnavului. Sistemul utilizează tehnologia rezonantei magnetice, care măsoară modul în care moleculele de apa interacționează în prezența câmpului magnetic, realezează detecția non optică și elimină astfel necesitatea purificării probei. Rezultatul nu este influențat de începerea tratamentului antimicrobian. De asemenea, permite detectarea simultană, din proba de sânge integral a următoarelor specii bacteriene: Acinetobacter baumannii, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus si folosind kiturile adecvate și a următoarelor specii de Candida: albicans, tropicalis, parapsilosis, krusei, glabrata.

A doua posibilitate a analizorului este detectarea mecanismului de rezistență a agentului etiologic, cu evidențierea următoarelor markere de rezistență: KPC, OXA-18, NDM/VIM/IMP, CTX-M15/14, Amp C. Sensibilitatea este de mai puțin de 10 Unități formatoare de colonii/ ml de sânge, ceea ce reprezintă un avantaj foarte important. Timpul de generare a rezultatului privind specia bacteriană/fungică este de 5 ore în medie.

„Aplicarea acestei noi posibilități de diagnostic în cadrul Spitalului Județean de Urgență Suceava este rezultatul colaborării între Comisia de antibiotice condusă de dr. Cristina Nicolae și laboratorul BK – Biologie Moleculară condus de dr. Roxana Filip cu sprijinul permanent al conducerii spitalului, manager dr. Alexandru Calancea și directorul medical dr Dimitrie Siriopol.

Astfel, Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava devine primul și singurul spital județean din tara în care se lucrează această tehnica, celălalt analizor T2 aflându-se în dotarea Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București”, se mai spune în comunicat.

Spitalul Județean Suceava, singura unitate spitalicească județeană din țară care folosește metoda moleculară în diagnosticarea septicemiei, 7.4 out of 10 based on 10 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.4/10 (10 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava