Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto182 poze în acest set

Conform tradiției, în a treia zi de Crăciun, municipiul Suceava a găzduit cea mai mare paradă a obiceiurilor de iarnă din țară. Peste 1.500 de urători din toate zonele județului și din Ucraina au participat la ediția de anul acesta a Festivalului Internațional al Obiceiurilor de Iarnă de la Suceava, un eveniment organizat de Consiliul Județean Suceava, în colaborare cu Centrul Cultural Bucovina. Cetele de urători au pornit în paradă din zona Stațiunii și a Spitalului Județean Suceava, frumusețea obiceiurilor prezentate atrăgând mii de spectatori pe tot traseul parcurs până în centrul municipiului. În fața Palatului Administrativ, urătorii au fost întâmpinați de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, alături de soția sa, interpreta de muzică populară Ana Ilca Mureșan, ambii îmbrăcați în cojoace tradiționale. Printre oficialitățile prezente s-au numărat și primarul Sucevei, Ion Lungu, deputații Ioan Balan și Bogdan Gheorghiu, vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă, prefectul Alexandru Moldovan și primari din mai multe comune și orașe sucevene.

Ca în fiecare an, parada a fost deschisă de buciumași și tineri care pocneau din bici și de un car tras de boi. Primii care au urat oficialitățile au fost mai mulți gospodari din județ, după care rând pe rând, prin fața publicului au trecut toate cele 35 de grupuri și cete participante la festival. Parada a început cu Malanca lui Ștefan de la Vicovu de Sus. Oștenii lui Ștefan cel Mare au venit călare pe cai maieștoși și au încântat publicul cu un scurt moment despre istoria Moldovei și cu citate din „Apus de Soare”. După ce își prezentau pe scurt programul de obiceiuri de iarnă, fiecare grup a primit colaci din partea președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

După ce au trecut prin fața oficialităților, fiecare grup a urcat pe scena amplasată pe esplanada centrală a Sucevei pentru un spectacol maraton de obiceiuri de iarnă. Parada și spectacolul a fost urmărit pe parcursul întregii zile de mii de suceveni și turiști din întreaga țară, dar și din străinătate. La parada de anul acesta au participat cete și urători din Mălini, Câmpulung Moldovenesc, Stulpicani, Botoșana, Fundu Moldovei, Șaru Dornei, Boroaia, Stroiești, Zvoriștea, Corlata, Știrbăț – Udești, Hănțești, Șcheia, Volovăț, Ostra, Vama, Moara, Bogdănești, Dolhasca, Drăgușeni, Comănești, Vulturești, Pârteștii de Jos, Udești, Capu Codrului, Bosanci, Vasu Moldovei, Dolheștii Mici, Todirești, Cornu Luncii, Roșcani – Liteni, Preutești și Forăști. Anul acesta, la Suceava a fost prezent și grupul folcloric „Lăstarii din Bucovina”, de la Liceul din Iordănești, din regiunea Cernăuți, din Ucraina. Toate trupele participante au adus în fața spectatorilor frumusețea dansurilor căiuților, a urșilor, irozilor, caprelor și a altor personaje fantastice din folclorul popular.

 

Suceava a găzduit și anul acesta cea mai mare paradă a obiceiurilor de iarnă din țară. 35 de cete de urători au adus în fața spectatorilor cele mai frumoase obiceiuri, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Turism
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava