Concert pascal
MOPAN Suceava

Guvernul a stabilit astăzi, printr-o Hotărâre, reînființarea Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” din Bucureşti, precum şi unele măsuri privind reorganizarea Operei Naţionale Bucureşti – ONB, pentru o funcționarea coerentă și optimă a celor două instituții, precum şi asigurarea îndeplinirii atribuțiilor specifice domeniilor operetă şi musical, pe de o parte, și operă şi balet, pe de altă parte.

Principalul avantaj al funcționării separate a celor două instituții este dat de posibilitatea gestionării oportune şi eficiente a activității artistice şi a resurselor implicate. Un alt aspect pozitiv îl reprezintă posibilitatea abordării unor viziuni manageriale specifice fiecărui domeniu. De asemenea, separarea managerială a domeniului operei şi baletului, pe de o parte, de cel al operetei şi al musicalului, de cealaltă parte, va aduce o serie de avantaje din punct de vedere economic. Comasarea acestor activități a generat, pe lângă disfuncționalități în organizarea spectacolelor şi creșteri ale cheltuielilor legate de aparatul administrativ – organizatoric. Din punct de vedere artistic, un alt beneficiu este legat de dezvoltarea resursei umane artistice, care, prin această separare instituțională, va avea ocazia să îşi dezvolte repertoriul şi să îşi diversifice activitatea, fiind astfel garantată excelența şi performanța artistică.

Astfel, actul normativ prevede reorganizarea, prin divizare parțială, a Operei Naționale Bucureşti, instituție publică subordonată Ministerului Culturii, în scopul separării activităților culturale de operetă şi musical, de restul activităților de operă, balet şi muzică contemporană, precum şi în scopul transferului corespunzător al patrimoniului aferent activităților ce se divizează.

Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” se înființează şi funcționează ca instituție publică distinctă, cu personalitate juridică, subordonată Ministerului Culturii, care îşi desfășoară activitatea în conformitate cu legislația română în vigoare.

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se aprobă prin ordin al Ministrului Culturii numărul de posturi, Regulamentul de organizare şi funcționare și structura organizatorică pentru Operă, respectiv pentru Operetă.

De asemenea, până la organizarea concursului pentru ocuparea funcției de manager al Teatrului de Operetă, Ministrul Culturii va desemna prin ordin o conducere interimară, potrivit prevederilor OUG nr.189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, aprobată cu modificări şi completări prin legea nr. 269/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Informații suplimentare
În urma reorganizării Operei Naționale, prin HG nr. 741 din 25 septembrie 2013 pentru modificarea şi completarea HG nr. 1.089/2006 privind stabilirea unor măsuri pentru reorganizarea şi funcționarea Operei Naționale din Bucureşti, prin care Opera Naţională din Bucureşti şi Teatrul  Național de Operetă „Ion Dacian” au fuzionat prin absorbția Teatrului Naţional de Operetă, care a fost desfiinţat, s-a constatat că noua formulă organizatorică nu a dus la creșterea eficienței activității și nici la reducerea cheltuielilor de funcționare. Totodată, s-a remarcat şi o diminuare semnificativă a repertoriului de stagiune a spectacolelor de operetă, dar şi a celor de operă şi de balet faţă de stagiunile anterioare reorganizării.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava