MOPAN Suceava

Aflându-ne în ultimile săptămâni a anului, această temă este tocmai potrivită, chiar dacă o repetăm. Spun asta având în vedere că an de an ne plângem de dispariţia tradiţiile populare – vin din ce în ce mai puţini colindători şi urători iar trupele cu măşti aproape au dispărut sau, acolo unde mai există, sunt din ce în ce mai firave.

Şi cum pentru toate acestea există diverse explicaţii, începând de la dezinteresul tineretului şi terminând cu emanciparea lui, noi – în calitate de operatori culturali – ne-am oprit la tehnologie. Nu ştiu dacă pare ciudată afirmaţia cum că tehnologia poate influenţa datina, însă analizând fără prea mult efort cum a evoluat – în sens de tehnologie – viaţa cotidiană, suntem convinşi că micile instalaţii destinate confortului au modificat uneori iremediabil anumite cutume legate de tradiţie.

Astfel, încercând să exemplificăm, plecăm de la banalul interfon care blochează în tot mai multe blocuri accesul purtătorilor tradiţiilor populare. Sigur, o să spuneţi că se poate suna însă, dacă verificăm, mai niciodată nimeni nu va deschide persoanelor necunoscute. Iar dacă acestea sunt numeroase şi eventual zgomotoase, locatarii de la parterul blocului vor reacţiona uneori nedorit.

Computerul şi/sau DVD Player-ul înlocuieşte încet-încet spectacolul fascinant al colindătorilor sau urătorilor, fiind tot mai mult preferată vizionarea în casă decât în aerul tare al iernii. După unii este chiar recomandat – îl vizionezi când vrei, îl poţi opri şi relua cum îţi vine la îndemână şi în plus… nici nu faci deranj în casa scării sau în curte. Cât priveşte spiritul spectacolului live… ce te faci dacă sărbătorile sunt fără zăpadă sau chiar ploioase…

Pocnitorile şi focurile de artificii, cumulate cu formaţii de muzică la modă sunt cele care înlocuiesc definitiv trupele de urători din noaptea trecerii în noul an. Şi, dintr-un sentiment devenit firesc, mulţi se întreabă ce ar putea să caute nişte ţărani în noaptea de revelion în pieţele centrale ale târgurilor noastre. A, dacă un ansamblu profesionist prezintă un spectacol de măşti tradiţionale este altă treabă, pe când nişte „amatori”… Ori, primele obiecţii pe care le-am face sunt: măştile îşi au originea la sat, sunt transmise din generaţie în generaţie de amatori (este drept din ce în ce mai puţini) şi, ca atare, aceştia din urmă sunt cei care au originalitate. Din punctul nostru de vedere, formaţiile la modă, artificiile şi pocnitorile sunt doar cheltuială de bani în exces, cu priză la noua generaţie îmbuibată cu gratuităţi de calitate din ce în ce mai proastă care, din vina noastră, îşi pierd originile şi datinile, adică se „americanizează”.

Poate sunt doar un cârcotaş însă cu siguranţă în mai puţin de 30 de ani vom fi nevoiţi să facem excursii în Africa sau altundeva pentru a vedea spectacole tradiţionale live deoarece acum, la fel ca Europa occidentală odinioară, ignorăm nişte tradiţii care încă ni se par prezente dar care, de la an la an se topesc în uitare.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Editorial
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava