Concert pascal
MOPAN Suceava

Primarul din Moldoviţa, Traian Iliesi, acuză faptul că primăria acestei comune va fi obligată să plătească în următorii 15 ani nu mai puţin de 100 de miliarde de lei vechi pentru o investiţie într-o conductă de gaz metan, care nu există nici în momentul de faţă, şi care ar fi trebuit să fie realizată prin proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu la standarde europene”.
De precizat că în anul 2004, Consiliul Judeţean Suceava, împreună cu 61 de primării au contractat de la Deutsche Bank un credit de 86,3 milioane de euro pentru implementarea proiectului „Suceava – utilităţi şi mediu la standarde europene. Creditul a fost contractat pe o perioadă de 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani şi o dobândă de 3,97% la care se adaugă rata EURIBOR. Proiectul a presupus, printre altele, reabilitarea sistemelor de termoficare din şase oraşe ale judeţului şi extinderea reţelei de distribuţie a gazului metan în 61 de localităţi.
Traian Iliesi a precizat că anul acesta, la primărie, au fost primite deja primele somaţii şi titluri executorii, pentru plata ratelor la creditul contractat în anul 2004, când comuna era condusă de un alt primar, pentru proiectul „utilităţi şi mediu”. Traian Iliesi a arătat că după mai bine de 10 ani de la contractarea acestui credit, în comuna Moldoviţa nu a ajuns nici o conductă pentru distribuţia gazului metan, însă primăria este obligată să plătească pentru rambursarea creditului. Mai mult, el critică şi modul în care a fost conceput acest proiect pentru Moldoviţa. „Prin proiectul acesta, în Moldoviţa nu s-a făcut nimic, în afară de aceste adrese prin care ni se cere să plătim pentru împrumutul făcut de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, împreună cu fostul primar al comunei din acea perioadă, Nicolae Chiforec. Cel mai ciudat lucru este acela că alte două comune Frumosu şi Vatra Moldoviţei nu sunt prinse în acest contract. Spun că este curios pentru că Moldoviţa se află ca locaţie după cele două comune, pe traseul pe care ar fi trebuit să treacă reţeaua de gaz. Vă daţi seama ce fel de proiect a fost făcut, când comunele din faţa Moldoviţei s-au opus, iar comuna noastră a semnat contractul pentru acest proiect. Nu am înţeles pe unde putea să ajungă acea conductă de gaz metan în comuna noastră. Ce avea în mintea lui primarul din Moldoviţa de la vremea respectivă? Trebuia din start să iasă. Dacă Frumosu şi Vatra Moldoviţei s-au opus, trebuia din start să refuze şi să iasă din acest proiect”, a arătat Traian Iliesi.
El a subliniat că în cursul acestui an, primăria Moldoviţa va trebui să plătească peste 350.000 de lei, sumă ce reprezintă rate şi dobânzi pentru creditul la „utilităţi şi mediu”. Traian Iliesi a mai spus că Primăria Moldoviţa va fi obligată să plătească aceste rate şi dobânzi până în anul 2030, în condiţiile în care nu a beneficiat de nici o investiţie prin „utilităţi şi mediu”. El a estimat că suma pe care Primăria Moldoviţa ar trebui să o plătească anul acesta în cadrul acestui proiect reprezintă o treime din bugetul comunei.
Iliesi a subliniat că va refuza categoric că plătească sumele pentru care au fost emise deja titluri executorii. „Nu plătesc sub nici o formă pentru că nu vreau să pun povară pe oameni. Pentru asta m-au votat oamenii, să fac ceva pentru ei, nu ca să pun povară pe ei”, a spus primarul din Moldoviţa. El a adăugat că în aceeaşi situaţie s-ar mai afla încă aproximativ 30 de primării din judeţul Suceava, partenere în cadrul aceluiaşi proiect, şi în care conductele de gaz metan nu au fost construite nici în momentul de faţă. Primarul din Moldoviţa a mai arătat că nu înţelege de ce nimeni nu se sesizează cu privire la modul în care a fost realizat acest proiect, în condiţiile în care zeci de primării sucevene riscă să rămână fără investiţii importante în următorii 15 ani având în vedere că sume importante din bugetele locale se vor plăti pentru rambursarea creditului pentru proiectul „utilităţi şi mediu”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava