Concert pascal
MOPAN Suceava

Comunitatea poloneză din România sărbătorește în aceste zile trei mai evenimente, pe 2 mai – Ziua Diasporei Poloneze și a Polonezilor din Străinătate și Ziua Drapelului Republicii Polone, iar pe 3 mai – Sărbătoarea Națională, Ziua Constituției Poloniei.

”Astăzi 3 mai – este una dintre cele două cele mai importante sărbători naționale poloneze. Pe 3 mai 1791 a fost adoptată prima constituție modernă, scrisă, în Europa modernă și a doua – după cea americană – din lume. A fost o lege care reglementa sistemul juridic al Uniunii statale polono-lituaniene. A fost considerată un document foarte progresist pentru timpurile sale. A fost o încercare de salvare a țării care a pierdut o parte din teritoriul său ca o consecință a primei împărțiri, realizate în anul 1772 de Prusia, Austria și Rusia. La puțin timp după adoptarea ei s-a realizat a doua și a treia împărțire în 1793 și 1795 și Polonia și-a pierdut independența pentru mulți ani. Constituția din 3 Mai nu a intrat în vigoare niciodată, și cu toate acestea, amintirea ei a sprijinit aspirațiile generațiilor viitoare la independență.

Pe 3 mai în Biserica Catolică din Polonia este celebrată sărbătoarea Preasfânta Fecioară Maria, Regina Poloniei. Sărbătoarea a fost stabilită de papa Benedict al XV-lea în anul 1920, la rugămintea episcopilor polonezi după obținerea independenței de către Polonia în anul 1918. Sărbătoarea amintește de jurămintele făcute în Liov de regele Ioan Cazimir care în timpul potopului suedez a încredințat Polonia ocrotirii Maicii Domului. Pe 1 aprilie 1656 regele Poloniei, Ioan Cazimir, în prezența episcopilor, senatorilor și al legatului papal a depus în catedrala din Liov jurământul în fața icoanei Maicii Domnului a Îndurării și a declarat-o în mod oficial pe Maria Regină a Coroanei Poloneze: „Pe tine te aleg astăzi ca patroană a mea și ca patroană a țărilor mele”. Tot atunci, pentru prima dată, în timpul citirii litaniei lauretane de către nunțiul papal Pietro Vidoni, a fost repetată de trei ori invocația: „Regina Coroanei Poloneze, roagă-te pentru noi!”.Acest cult deosebit al Mariei ca Preasfânta Fecioară Maria, Regina Poloniei apare în Polonia dar și în parohiile poloneze și ale diasporei poloneze din străinătate. În România, biserica dedicată acestei sărbători este biserica „Preasfânta Fecioară Maria, Regina Poloniei” din Vicșani, în care tocmai astăzi cade hramul parohiei”, a explicat președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher.

”Haideți să marcăm împreună virtual aceste zile așa cum simțim fiecare: desenăm, fluturăm steagul sau confecționăm și purtăm cocarde alb/roșii în piept, facem o fotografie și postăm aici, la comentarii!
E un mod de a fii împreună! Stăm acasă! Totul va fi bine!”, a îndemnat Longher pe pagina de facebook a Uniunii.

Foto: imagini de manifestările de anul trecut de la Poiana Micului

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava