Concert pascal
MOPAN Suceava

Momente emoționante petrecute la mormântul unui Erou al Revoluției Române. Este vorba de căpitanul post mortem Petru Constantin Mesler care a fost împușcat în inimă în noaptea de 22 decembrie în curtea Statului Major al Forțelor Terestre București din incinta Ministerului Apărării Naționale în fața celor 90 de soldați din subordine și a celor patru comandanți de plutoane el fiind atunci comandantul companiei a șasea. Eroul a fost comemorat de Brigada Regimentului 30 Gardă din București acolo unde a activat, la mormântul din satul natal, Hudești, județul Botoșani. De față au fost prezente oficialiatăți la cel mai înalt nivel, garda de onoare cu drapelul de luptă dar și foști colegi printre care primarul comunei sucevene Șcheia, Vasile Andriciuc, colonel în rezervă, care a fost însărcinat de Brigada Regimentului 30 Gardă să se ocupe de desfășurarea ceremonialului. La căpătâiul Eroului a stat bunica acestuia, sora, cumnatul și fiul său, care a îmbrățișat cariera militară a tatălui acum având gradul de locotenet. Au fost depuse coroane de flori și au fost rostite discursuri emoționante. Colonelul Andriciuc, care a venit îmbrăcat în haina militară,  a făcut un gest mai puțin obișnuit la astfel de evenimente. În semn de respect pentru fostul său coleg și-a lăsat eșarfa tricoloră de primar pe mormântul acesuia.

”Petrică te plânge colegul tău colonelul Andriciuc și spun din tot sufletul Petrică am onoarea să te salut”

”Îndurerată familie Mesler, îndurerată asistență. Sunt colegul lui Petrică Mesler un om care a devenit eroul poporului român în urma datoriei pe care și-a făcut-o la Ministerul Apărării Naționale până în data de 22 decembrie 1989. Ne pregăteam împreuenă să candidăm la Academia Forțelor Armate în 1990. Activitatea lui Petrică Mesler s-a materializat în a-și face datoria față de patrie și să fie un exemplu pentru ofițeri și pentru subordonații săi participarea la activități de ceremoniale și onoruri militare, la paza obiectivelor MAN din  București și la alte activități pe care Regimentul de Gardă le avea la apărarea obiectivelor și de primire a șefilor de stat. Petrică Mesler a făcut parte din Garda de Onoare care primea președinții statelor străine, primii miniștri și era ambasadorul ofițerului român în relațiile de protocol. Profesionalismul de care a dat dovadă a fost evidențiat de colegi,calmul,  seriozitatea, priceperea,  stăpânirea de sine hotărârile pe care le-a luat l-au determinat să ajungă comandant de companie.

În noapta de 22 decembrie a spus mor pentru Patrie șia devenit eroul poporului român. Dați-mi voie să mă transpun în ambasador al celor care suntem vii și să-i spun lui Petrică:  Petrică te plânge familia, bunica care stă acolo, sora, Petrică dragă te plâng toți sătenii pentru că toți se mândreau că erai ofițer la Regmentul de Gardă,  Petrică te plânge tot efectivul care mai trăiește de la Regimentul 30 de Gardă, Petrică dragă te plânge un popor român că tu ești cel care te-ai jertfit pentru noi și nu în ultimul rând Petrică te plânge colegul tău colonelul Andriciuc și spun din tot sufletul Petrică am onoarea să te salut. Ca simbol de respect pe care-l am față de Petrică și de Patrie dați-mi voie ca eșarfa de primar să o pun pe mormântul colegului meu Petrică și încă o dat spun Petrică am onoarea să te salut”, a fost discursul emoționat al colonelului Andriciuc.

 

Un primar sucevean colonel în rezervă și-a lăsat eșarfa tricoloră în semn de respect pe mormântul unui coleg mort în Revoluție (foto), 5.5 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava