Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto22 poze în acest set

Puțini știu că patru cruci metalice amplasate pe Munții Grințieș, Oușorul, Popii Rarăului și Clife au un numitor comun, inginerul Gavril Ilișoi, șeful Ocolului Silvic Crucea. Este cel care le-a proiectat din pasiune și din  dragoste de Dumnezeu. El le-a proiectat iar colegii săi silvicultori au contribuit la realizarea și amplasarea lor în vârful munților ca să lumineze și să protejeze cu puterea lor tămăduitoare toate văile de sub cele patru vârfuri montane. Crucile sunt metalice și iluminate pe timp de noapte așa că se văd de la depărtare ca niște faruri călăuzitoare. Ultima cruce care a fost amplasată pe vîrful Clife din comuna Crucea la înâlțimea de 1.000 de metri este și cea mai înaltă măsurând aproape 16 metri.

”Crucea de la Crucea este  a patra făcută după modelul acesta. Prima cruce a fost în Vârful Grințieș-1732 metri  prin anul 2014 construită împreună cu colegii de la Ocolul Silvic Broșteni. După aceea colegii de la Ocoalele Silvice Vatra Dornei, Iacobeni și  Cârlibaba au construit și ei una care a fost lucrată tot aici la meseriașul din Crucea și au ridicat-o în vârful Oușorul-1639 metri. A fost a doua cruce. A treia e amplasată în Popii Rarăului -1628 metri și a fost construită de colegii de al Ocoalele Silvice Pojorâta, Vama și Stulpicani iar aceasta de la Crucea este a patra care e mai mare decât celelalte are 15,80 metri înălțime. Celelate au aproape 10 metri. A fost una din dorințele mele pe care mi-am exprimat-o și împreună cu colegii din cadrul Ocolului Silvic Crucea, cu contribuția financiară a dumnealor am reușit să cumpărăm materialele necesare, să o construim și să o ridicăm aici în Vârful Clife și cu sprijinul Primăriei Crucea care ne-a ajutat cu câteva materiale și cu terenul. Crucea estre iluminată pe timp de noapte și se vede foarte frumos de pe Valea Bistriței când se urcă dinspre Broșteni și se vine din deal dinspre Vatra Dornei.Intenționăm să punem și o plăcuță  din care să rezulte anul construirii”, a declarat Gavril Ilișoi.

De menționat că la baza crucii de la Crucea a fost amenajată și o bancă din busteni unde cei care urcă până aici să-și tragă sufletul și să admire peisajul de o frumusețe rară.

Un silvicultor, arhitectul crucilor de pe Munții Grințieș, Oușorul, Popii Rarăului și Clife. Ultima cruce de pe vîrful Clife din Crucea este și cea mai înaltă, 16 metri, 7.0 out of 10 based on 14 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (14 votes cast)
Turism
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava