Concert pascal
MOPAN Suceava

Cartea-ghid „Ups, pubertatea! Cum arată lumea adolescenților de azi și cum vorbim cu ei despre teme dificile“, scrisă de Cara Natterson, medic pediatru și autoare de succes, și Vanessa Kroll Bennett, expertă în pubertate și gazda unui podcast popular, a fost lansată marți, 21 noiembrie, la librăria Humanitas Cișmigiu din București. Cartea a apărut la editura ZYX Books, o nouă editură axată pe zonele de parenting, societate, sănătate mintală și wellbeing cu impact asupra a trei generații: Z, Y, X.

Lansarea din România a avut loc simultan cu lansarea oficială din SUA și a inclus și o dezbatere despre pubertate și adolescență, la care au participat Diana Stănculeanu, psihoterapeut și expert național în sănătate mintală, Laurențiu Staicu, consilier filosofic și profesor la Facultatea de Filosofie a Universității din București, Alex Zamfir, creatorul jocurilor THE FUNNY BRAND, și Rada-Maria Lilea, studentă în anul I la programul de master Politicile egalității de șanse în context românesc și european. Întâlnirea a fost moderată de Monica Jitariuc, consultant de comunicare & trainer, și Alexandra Rusu, director editorial ZYX Books.

„Ups, pubertatea! Cum arată lumea adolescenților de azi și cum vorbim cu ei despre teme dificile“ este un ghid dedicat părinților care vor să știe cum să-și îndrume copiii (pre)adolescenți în perioada marilor transformări hormonale (de la 8 la 18 ani), într-o lume plină de tentații și de provocări, venite atât din viața reală, cât și din mediul online. O astfel de îndrumare este cu atât mai necesară, cu cât, spun specialiștii, pubertatea se instalează acum mai devreme, durează mai mult și influențează echilibrul întregii familii.

Pornind de la informațiile pe care cele două autoare le oferă în carte, invitații la evenimentul de lansare a ghidului „Ups, pubertatea!“ au dezbătut principalele dificultăți pe care le întâmpină preadolescenții și adolescenții din prezent, diferențele dintre generații, dar au venit și cu sfaturi utile despre cum pot adulții să discute cu aceștia pe teme sensibile, cum să reacționeze părinții în fața revoltei adolescentine și cum pot fi minimizate efectele negative pe care tehnologia le are în dezvoltarea copiilor și adolescenților.

Laurențiu Staicu spune că aceasta este perioada în care „prea departe pentru ei este, de fapt, prea departe pentru noi“:

„Noi, adulții, credem că ei, copiii, nu au discernământ. Și atunci trebuie să îi ajutăm să aibă. Nu să îi păzim. Dacă îi învățăm să se întoarcă, atunci vor face și ei ceea ce ar trebui să facem și noi: să ne dăm seama că trebuie să punem stop. Nu îi putem feri de experimente. Toți învățăm din greșeli.“

Discuția a punctat și problema schimbărilor fizice din perioada pubertății. Într-un timp foarte scurt, tranziția de la corpul de copil la un corp de aproape adult dă naștere confuziei, frustrării, neputinței, care, la rândul lor, pot duce la răzvrătirea adolescentului.

„Toate transformările corporale îi preocupă enorm pe copiii noștri – și e firesc să fie așa. Ce e foarte important să nu facem noi: să nu ducem într-o zonă de superficial acest lucru. Corpul devine acest teren de transformare, în care adolescentul rareori găsește confort și relaxare, și mândrie, și o stare de bine, pentru că e un corp pe care nu îl cunoaște și care afectează destul de mult toată atitudinea, comportamentul și trăirea lui emoțională“, a completat Diana Stănculeanu, psihoterapeut și expert național în sănătate mintală.

O discuție despre (pre)adolescenți nu putea ignora îngrijorările părinților cu privire la tehnologie și social media. Despre pericolele pe care le aduce abuzul de tehnologie a vorbit Diana Stănculeanu:

„Cu cât ecranele intră în viața lor mai repede (indiferent de conținut), ei se deconectează de la realitate, din relații. Ecranul e un hoț de atenție voluntară. Vorbim de deficit de atenție în cazul copiilor. Sunt arii din creier afectate de relația cu ecranul. Rețelele de socializare aduc și ele multe îngrijorări. Deși permit să aibă sute, mii de prieteni, nu există o stimulare reală și sănătoasă a creierului social. Faptul că au foarte mulți prieteni pe Instagram și TikTok nu îi face mai activi social. Impactul asupra felului în care își construiesc imaginea de sine este extrem de deformat din cauza filtrelor.“

Indiferent de aria de interes și de specializare, toți invitații de la lansarea cărții „Ups, pubertatea! Cum arată lumea adolescenților de azi și cum vorbim cu ei despre teme dificile“ au susținut, într-o formă sau alta, că rebeliunea din timpul adolescenței este normală, că pubertatea este o perioadă normală, că acel ,,nu” spus de copii părinților este un exercițiu care îi va ajuta ulterior să pună limite în celelalte relații ale lor, iar rolul adulților este să îi ghideze prin această perioadă plină de incertitudini.

Cartea poate fi găsită în librăriile Cărturești și Humanitas din toată țara și pe site-ul editurii ZYX Books.

Despre ZYX Books

ZYX Books este o editură nouă, care publică în zonele de psihologie practică pentru părinți, societate, sănătate mintală și wellbeing cu impact asupra a trei generații: Z, Y, X. Portofoliul ZYX Books conține atât titluri devenite clasice, cât și titluri noi, bazate pe studii foarte recente.

Modelul editurii se bazează pe identificarea corectă a nevoilor oamenilor din comunități relevante și a celor care au interese comune. Pleacă de la firul ierbii, apoi urcă mesajul în societate, prin cărți cu impact cât mai larg.

,,Suntem o echipă de oameni curioși, fiecare cu experiență îndelungată în industria cărții, jurnalism, comunicare, marketing sau arte vizuale. ZYX Books unește interesele noastre autentice, de oameni care încearcă să se informeze corect ca să poată lua decizii responsabile, cu discursurile specialiștilor pe care îi considerăm relevanți, cu viziuni actuale ce schimbă perspectiva asupra unor subiecte vitale: creșterea copiilor, relațiile în familie, tehnologia, clima și mediul, ca să dau doar câteva exemple. Educația emoțională, chestionarea ideilor primite și igiena informației vor fi principalele noastre preocupări anul viitor, când vom publica în jur de 15 titluri noi”, spune Alexandra Rusu, general manager și director editorial ZYX Books.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava