Concert pascal
MOPAN Suceava

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a fost partener în organizarea celei de-a X-a ediții a Taberei Naționale de Fizică, Astronomie şi Astrofizică, coordonată de Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava și Societatea Ştiinţifică „Cygnus”, cu implicarea Liceului Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei, Colegiului Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc, Școlii Gimnaziale „George Voevidca” din Câmpulung Moldovenesc și Școlii Gimnaziale Nr. 2 din Vatra Dornei. Această ediție a taberei a avut loc în stațiunea turistică Vatra Dornei, în perioada 3-7 ianuarie a.c., iar la buna desfășurare a evenimentului a contribuit și Primăria Municipiului Vatra Dornei.

La finalul taberei, elevii au participat la două concursuri: Concursul Național de Fizică Marin Dacian Bica şi  Concursul Național de Astronomie şi Astrofizică Marin Dacian Bica, care fac parte din Calendarul Național al competițiilor școlare ale Ministerului Educației.

Tabăra și concursurile școlare au avut două secţiuni: una de Fizică, la care au participat elevii din clasele VI-XII, și una de Astronomie şi Astrofizică, la care au participat elevi din clasele I-XII. Totodată, tabăra a inclus sesiuni de pregătire pe clase (pentru disciplina Fizică) și pe ateliere, la Astronomie și Astrofizică: Astroclub prejuniori (clasele I-IV), Astroclub juniori (cl. V-VIII), Astroclub seniori (cl. IX-XII),  Prejuniori (cl. I-IV), Juniori J1 (cl. V-VI), Juniori J2 începători (cl. VII-VIII), Juniori J2 avansați (cl. VII-VIII), Seniori S1 începători (cl. IX-X), Seniori S1 avansați (cl. IX-X), Seniori S2 începători (cl. XI-XII), Seniori S2 avansați (cl. XI-XII). Atelierele au fost coordonate de cadre didactice și de mentori, foști sau actuali olimpici internaţionali.

„La această ediție au participat 240 de elevi și 40 de cadre didactice din 21 de județe ale țării. Alături de aceștia, au participat trei olimpici internaționali, care au avut calitatea de mentori/lectori pentru elevii din tabără. Mentorii au îndrumat elevii la observații astronomice cu telescoape și au fost evaluatori la probele din cadrul acestor concursuri școlare”, a precizat inspector general adjunct profesor dr. Petru Crăciun, organizator principal al manifestării.

Cei trei mentori au fost:

Andreea Boldureanu, clasa a X-a, de la Colegiul Național Iași, medaliată cu aur la prima ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori, România, 2022;

Mendel-Emanuel Mendelsohn, elev în clasa a XI-a la Liceul Internațional de Informatică București, medaliat cu argint la Olimpiada Internațională de Astronomie (China, 2023) și la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică (Polonia, 2023), la care se adaugă medalii obținute în anii trecuți la olimpiadele naționale și internaționale de fizică, astronomie și astrofizică.

David Palaghianu, clasa  a X-a, de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Suceava, medaliat cu aur la prima ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori, România, 2022, medaliat cu argint la ediția a II-a a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori, desfășurată în Volos, Grecia, în anul 2023, și finalist la Olimpiada Internațională de Astronomie din China, 2023.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava