MOPAN Suceava

Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu a depus o propunere legislativă prin care vrea ca tarifele poliţelor RCA să fie stabilite doar în funcţie de vechimea vehiculelor. Mai mult, Ovidiu Donţu propune ca în calculul primei de asigurare să fie interzisă folosirea unor criterii bazate pe vârsta sau sexul persoanei care are obligaţia de a încheia această asigurare. Donţu a declarat că inițiativa sa legislativă se prevede ca în asigurarea obligatorie, raporturile dintre asigurat şi asigurător, drepturile şi obligaţiile fiecărei părţi, precum şi valoarea maximală în cazul asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule să fie stabilite prin lege. Senatorul PSD de Suceava mai propune ca aceste valori maximale ale poliţelor RCA să fie calculate prin aplicarea unor cote la valoarea de achiziţie a vehiculului înainte de prima înmatriculare, respectiv 1% pentru cele având o vechime de maxim 10 ani şi 1,5% pentru cele cu o vechime de cel puţin 10 ani. În proiect se arată că numărul de ani care se ia în calcul este cel al anilor împliniţi la data încheierii contractului de asigurare. ”În cazul în care valoarea de achiziţie nu poate fi stabilită sau nu există documente justificative în acest sens, aceasta se determină prin asimilarea cu alte vehicule din altă categorie. De asemenea, la încheierea unui nou contract de asigurare după intrarea în vigoare a acestei legi, dacă valoarea primei de asigurare calculată pe baza metodologiei folosită anterior este mai mică decât cea rezultată din aplicarea noilor prevederi, atunci se va folosi valoarea mai mică”, a mai spus Ovidiu Donţu.
În expunerea de motive, el a amintit și de recentele proteste ale transportatorilor rutieri din întreaga ţară, precizând că aceștia au solicitat luarea unor măsuri urgente împotriva „creşterii aberante a tarifelor la asigurările RCA”.
„Înţeleg faptul că în preajma protestului transportatorilor din data de 15 septembrie a.c. a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă nr. 54/2016 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie, act normativ care nu a fost depus la nici una dintre Camerele Parlamentului, cerinţă menţionată în Constituţia României”, a declarat senatorul PSD de Suceava. El consideră că adoptarea iniţiativei legislative poate conduce la o stabilire mai echitabilă a valorii primelor de asigurare RCA.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
PNL - Gheorghe Flutur
PSD - Gheorghe Soldan
Dreapta Unita - Marian Andronache
Dreapta Unita - Cristian Ilie Timoficiuc
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava