Concert pascal
MOPAN Suceava

Senatorul PSD de Suceava, Virginel Iordache, face parte dintr-o comisie parlamentară care verifică prima exploatare auriferă cu cianuri care ar urma să fie deschisă în România.
Delegația Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupție și petiții a Senatului, din care face parte și Virginel Iordache, s-a deplasat recent la Certej, în județul Hunedoara, pentru a verifica o serie de neregulile sesizate de compania Mining Watch România cu privire la avizarea proiectului minier aurifer. Potrivit precizărilor făcute de Mining Watch România, printre neregulile semnalate se numără evaluarea fragmentată a impactului de mediu pentru perimetrele miniere deținute de Deva Gold sau tăierea etapizată a unei păduri de 165 de hectare, fără a respecta prevederile Codului Silvic.
Comisia, formată din senatorii Virginel Iordache, Iancu Caracota, Emilia Arcan și Mihai Goțiu s-a întâlnit atât cu reprezentații Mining Watch, cât și cu șefii instituțiilor deconcentrate din Hunedoara. În timpul discuțiilor au fost audiați primarul comunei Certeju de Sus, şefii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM), Gărzii de Mediu, Gărzii Forestiere, Serviciului de Gospodărire a Apelor şi a Inspectoratului de Stat în Construcţii Hunedoara.
La final, rezultatele anchetei desfășurate vor îmbrăca forma unui raport ce va fi publicat, cel mai probabil în luna septembrie.
Potrivit precizărilor făcute de Mining Watch România, mina de aur de la Certej ar fi prima exploatare auriferă cu cianuri deschisă în România. Proiectul minier este deținut de Eldorado Gold prin subsidiara Deva Gold și se află în etapa de construcție a minei. Amprenta proiectului este de 456,2 ha, suprafaţă acoperită în prezent de păduri, pajişti, terenuri arabile şi zone rezidenţiale, în comunicatul celor de la Mining Watch România precizându-se că mare parte a proiectului este localizată în situl Natura 2000 – ROSPA 0132 Munții Metaliferi.

„În imediata vecinătătate a proiectului minier Certej, Eldorado Gold deține alte patru perimetre miniere: Băița-Crăciunești, Certej Nord, Troița Pițiguș și Mireș. Din punct de vedere topografic, toate aceste perimetre sunt perfect învecinate, asa cum rezultă din harta1 perimetrelor, iar suprafaţa lor cumulată de 4 865 de hectare o depăşeste de două ori pe cea a concesiunii Roşia Montană. Din chiar datele tehnice furnizate de compania Eldorado Gold, cele patru perimetre adiacente nu sunt destinate a deveni proiecte miniere distincte, ci în fapt etape de extindere a proiectului minier iniţial de la Certej. Exploatarea acestor noi zăcăminte ar folosind aceeaşi infrastructură tehnologică: uzină de procesare, iazuri de decantare etc”, se mai spune în comunicatul de presă.

În document se mai arată că proiectul minier cu cianuri de la Certej a primit un acord de mediu, revizuit ulterior de către Agenția de Protecție a Mediului Hunedoara fără să se fi realizat o evaluare cumulată a impactului asupra mediului a tuturor etapelor sale de exploatare sus-arătate.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava