Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto35 poze în acest set

Joi, 25 august, în Cetatea de Scaun a Sucevei a debutat ediția cu numărul 23 a Zilelor Culturii Polone. Printre invitații președintelui și prim vicepreședintelui Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher respectiv Victoria Longher, s-au aflat oficialități din Polonia precum deputatul Tadeusz Aziewicz-vicepreședinte al Comisiei pentru Legătura cu Polonezii din Străinătate și prof. Józef Wróbel-președintele Asociației „Wspólnota Polska” dar și oficialități locale precum primarul Sucevei Ion Lungu, vicepreședintele Consiliului Județean, Niculai Barbă și subprefectul Cristi Șologon. Toți au transmis mesajele și felicitările lor pentru organizarea acestui eveniment de înaltă ținută. De menționat că primarul Lungu a vorbit despre primul său șef care era de etnie polonă de la care a avut de învățat numai lucruri bune iar vicele Barbă a făcut referire la soția sa de asemenea de etnie poloneză pe care a cucerit-o pe viață.

A fost vernizată expoziția  „Enigma. Victoria decriptării”. Concert Maria Chaykovskaya

Joi seară a fost vernisată la Cetatea de Scaun a Sucevei expoziția  „Enigma. Victoria decriptării”. Datorită genialilor matematicieni polonezi, complicatul cifru al „Enigmei”, o mașină de criptat germană, a fost spart. Acest lucru a influențat cursul celui de-Al Doilea Război Mondial. Mașina de criptat germană „Enigma” a fost realizată de Arthur Scherbius. Aceasta a obținut un succes comercial pe piața civilă, precum și în instituțiile de stat și în cele administrative, cu mult înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. Încă din 1932, criptologii polonezi au reușit să descifreze pentru prima oară codurile extrem de complicate ale „Enigmei”. Acest lucru a avut loc la Palatul Saxon din Varșovia, care adăpostea sediul Biroului de Cifruri din Divizia a II-a a Statului Major al Armatei Poloneze. Părinții succesului au fost matematicienii-criptologi polonezi: Marian Rejewski, Jerzy Różycki și Henryk Zygalski. Realizările lor au permis decodarea cifrurilor „Enigmei”, îmbunătățite constant. Cu cinci săptămâni înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, pe 25 iulie 1939, șefii Biroului de Cifruri din Polonia și matematicienii-criptologi au dezvăluit performanțele poloneze serviciilor secrete franceze și britanice. După declanșarea războiului, acțiunea de descifrare a continuat în Marea Britanie și Franța cu participarea oamenilor de știință polonezi deopotrivă.  Expoziția pregătită de Consiliul Voievodatului Wielkopolska și, în versiune românească, de Institutul Polonez din București, ne apropie de istoria eroilor-criptologi polonezi mai puțin cunoscuți, de profesorii și colaboratorii acestora, ale căror cunoștințe și geniu matematic le-au permis să spargă unul din cele mai bine păzite secrete ale celui de-al Treilea Reich. Expoziția poate fi văzută la Cetatea de Scaun a Sucevei până pe 25 septembrie 2022. Imediat după vernisaj a avut loc concertul Mariei Chaykovskaya – cântăreață, pianistă și textieră ucraineană.

Tot joi a debutat și simpozionul științific internațional care în acest an se desfășoară online. Timp de două zile 25-26 august se vor întâlni istorici, lingviști, cercetători literari, etnografi și istorici culturali din Polonia, România și Ucraina. Lucrările simpozionului intitulat „Relațiile istorice și culturale polono-române de ieri și de astăzi” se desfășoară în două secțiuni: În lumea istoriei și În lumea literaturii și a problematicii bucovinene. În mod tradițional, simpozionul se va încheia pe 26 august cu concluziile și prezentarea celor mai recente publicații pe teme polono-române apărute în Polonia și România în ultimul an.

Zilele Culturii Polone se vor încheia sâmbătă, 27 august, la Solonețu Nou unde va avea loc Sărbătoarea Roadelor. Ziua de 27 august va fi dedicată în întregime Sărbătorii Roadelor la Solonețu Nou care va începe cu Sfânta Liturghie de la ora 11:00 după care vor urma: expoziția de roade și specialități culinare, picnic și spectacolul folcloric cu participarea, printre altele, a ansamblurilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou, precum și a musafirilor din Polonia, corulul feminin Canzona din Oleszna, comuna Łagiewniki, unde trăiesc re-emigranții din Bucovina românească și urmașii lor. Organizatorul Zilelor Culturii Polone este Uniunea Polonezilor din România sprijinit de Institutul Polonez din București și Muzeul Național al Bucovinei.

Zilele Culturii Polone au debutat în Cetatea de Scaun a Sucevei. Invitați la eveniment primarul Lungu a vorbit de primul lui șef care era polon iar vicele Barbă de soția sa de etnie poloneză, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava