Concert pascal
MOPAN Suceava

« Zilele Culturii Polone » aflate la a 17-a ediţie au debutat joi dimineaţă la sediul Dom Polski din municipiul Suceava în prezenţa a numeroşi invitaţi din ţară şi străinătate printre aceştia aflându-se reprezentanţi ai ambasadei Poloniei la București, ai Departamentului pentru Colaborare cu Diaspora Poloneză a Ministerului Afacerilor Externe a Republicii Polone, ai autorităților orașului Zakopane precum și ai Voievodatului Podkarpackie înfrățit cu județul Suceava. Deschiderea oficială a fost făcută de preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul de Suceava Ghervazen Longher, care în cuvântul său a ţinut să sublinieze că această manifestare aduce în prin plan o parte din cultura, tradiţiile şi obiceiurile polonezilor.

Longher : «Aceste Zile ale Culturii Polone scot în evidenţă o parte din cultura, din tradiţiile şi din obiceiurile polonezilor şi din Polonia şi din România »

«Este un moment special pentru comunitatea poloneză din România. Aceste Zile ale Culturii Polone scot în evidenţă şi pentru publicul din Suceava o parte din cultura, din tradiţiile şi din obiceiurile polonezilor şi din Polonia şi din România. Nu ar fi fost posibil să organizăm aceste Zile ale Culturii Polone dacă nu ar fi şi oameni şi instituţii care ne finanţează şi ne ajută. Aş vrea să mulţumesc Guvernului României, Departamentului pentru relaţii interetnice, Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei şi ambasadei Poloniei la Bucureşti. Mulţumesc domnului primar al oraşului Zakopane care participă pentru prima oară la acest eveniment şi domnului preşedinte al CJ Suceava, Cătălin Nechifor pentru că este alături de noi. Mulţumim sponsorului nostru firma Timbark precum şi domnului ambasador Bogumil Luft, mulţumesc celor aţi venit din depărtare. Fără dumneavoastră nu am fi putut organiza simpozionul », a spus Ghervazen Longher.

Nechifor: “Vin cu foarte mult drag de foarte mulţi ani la aceste manifestări şi am avut ocazia să văd  o creştere importantă şi ca prezenţă şi ca activitate”

Prezent la deschiderea oficială, preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a amintit de buna colaborare între guvernele român şi polon, între Parlamentele din cele două ţări, apreciind totodată activitatea din ultimii ani a Uniunii Polonezilor din România.  “Vin cu foarte mult drag de foarte mulţi ani la aceste manifestări şi am avut ocazia să văd  o creştere importantă şi ca prezenţă şi ca activitate. Pentru noi aici la Suceava relaţiile româno-polone contează foarte mult s-au dezvoltat foarte bine.  Aş vrea să amintesc foarte buna colaborare între guvernul României şi guvernul Poloniei, între Parlamentul României şi Seimul Poloniei. Avem şi un parlamentar care reprezintă minoritatea poloneză şi cu care ne mândrim în Parlamentul României, domnul Ghervazen Longher. Aş vrea să apreciez faptul că Uniunea dumneavoastră este foarte activă iar în ultimii ani s-au întâmplat extrem de multe lucruri. Amintesc doar drumul realizat în comuna Cacica cu efort financiar din partea guvernului României care s-a executat la începutul anului 2000 şi cumva ca un arc peste timp iată că guvernul României anul trecut a finalizat şi a finanţat Piaţeta Papa Ioan Paul al II-ea de la basilica minor din Cacica », a spus Nechifor.

Şeful administraţiei judeţene a făcut referire la valul de refugiaţi care a revărsat peste Europa încercând o paralelă cu anii de început al celui de-al doilea război mondial când mii de polonezi s-au refugiat în România  din calea invaziei naziste. «Fără a avea pretenţie că emit judecăţi de valoare migraţia reprezintă un subiect extrem de fierbinte şi vreau să mă raportez la un moment extrem de sensibil din istoria poporului polonez, debutul celui de al doilea război mondial atunci când poate chiar 100.000 de polonezi au trebuit să-şi părăsească ţara natală spre România pentru a scăpa din calea războiului nazist. La momentul respectiv  România a oferit casă colegilor polonezi, România a primit foarte deschis comunitatea polonă care s-a refugiat aici şi care s-a dezvoltat ulterior », a spus Nechifor.

Simpozion, lansări de carte şi spectacole folclorice

Cătălin Nechifor a mulţumit etnicilor polonezi pentru buna colaborare asigurându-i că instituţia pe care o conduce le va fi întotdeauna partener de nădejde. Zilele Culturii Polone se desfăşoară în perioada 10-12 septembrie sub sloganul “Mai aproape unii de alţii”. În program sunt incluse un simpozion internaţional cu tema „Aspecte istorice și culturale a relației polono-române”, lansări de cărţi dedicate tematicii polono-române editate în Polonia și România, lansarea cărții fostului ambasador Bogumił Luft „Românii în goană după happy-end”, spectacole prezentate de ansamblul folcloric de tineret „Dolina Słomki” din Stronie – Polonia atât în centrul municipiului Suceava cât şi la Soloneţu Nou. Manifestările se vor încheia sîmbătă la Soloneţu Nou cu Sărbătoarea Roadelor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava