Lume lume hai la targ
MOPAN Suceava

De 18 ani Zilele Culturii Polone sunt o manifestare care unește simpozionul pe tema relațiilor polono-române de-a lungul veacurilor înțelese în sens larg, precum și manifestări culturale. Din anul 2006 un element permanent al Zilelor Culturii Polone este Sărbătoarea Roadelor în Solonețu Nou în timpul căreia se prezintă toate comunitățile poloneze din România, precum și vecinii români și alte minorități.
Ediția a 18-a a Zilelor Culturii Polone de anul acesta începe în ziua de 8 septembrie, la ora 10:00, la Muzeul de Istorie din Suceava cu vernisajul expoziției intitulate „Afișul polonez pe tema Drepturilor Omului”, fiind un rezultat al colaborării dintre Muzeul Bucovinei din Suceava și Institutul Polonez din București. La expoziție sunt prezentate lucrările celor mai buni autori polonezi contemporani de afișe legați de celebra în lume Școală Poloneză de Afișe. De asemenea, oaspeții vor avea ocazia de a vizita muzeul după recenta modernizare. După deschiderea oficială va începe simpozionul internațional, care va ține două zile, intitulat „Istoria și prezentul relațiilor polono-române” și se va desfășura în zilele de 8-9 septembrie în sălile de conferință ale hotelului Continental. Pe 9 septembrie, după-amiază, vor avea loc concluziile simpozionului și lansarea celor mai noi cărți dedicate tematicii polono-române editate în Polonia și România, precum și un moment dedicat lui Henryk Sienkiewicz – prelegere pe tema receptării și traducerii creației sale în România, dar și citirea unor fragmente din romanul său „Quo vadis” în cadrul proiectului Lectura Națională.


Ziua de 10 septembrie va fi dedicată în întregime Sărbătorii Roadelor în Solonețu Nou care va începe cu Sfânta Liturghie de la ora 11:00 după care vor urma: expoziția de roade și specialități culinare, picnic și spectacolul folcloric cu participarea ansamblurilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou, precum și a musafirilor, a Ansamblului Regional „Mali Lipniczanie” din Lipnica Wielka.
Ansamblul „Mali Lipniczanie” din Lipnica Wielka se va prezenta datorită sprijinului primit din partea Consiliului Voievodatului Małopolska. De asemenea, în timpul Zilelor Culturii Polone, vom găzdui reprezentanții Ambasadei RP la București și ai Institutului Polonez din București și pe reprezentanții Voievodatului Podkarpackie înfrățit cu județul Suceava, pe reprezentanții Voievodatului Małopolska și pe autoritățile din Zakopane.

PROGRAM

8.09.2016

10.00     deschiderea Zilelor Culturii Polone și a simpozionului
„Istoria și prezentul relațiilor polono-române”
Deschiderea expoziției „Afișul polonez pe tema Drepturilor Omului”
– Muzeul Bucovinei
12.30        dezbateri în secțiunea „În lumea istoriei” partea 1
dezbateri în secțiunea „În lumea culturii” partea 1
– sălile de conferință ale hotelului Continental
17.00        dezbateri în secțiunea „În lumea istoriei” partea a 2-a
dezbateri în secțiunea „În lumea culturii” partea a 2-a
– sălile de conferință ale hotelului Continental

9.09.2016

9.30        dezbateri în secțiunea „În lumea istoriei” partea a 3-a
dezbateri în secțiunea „În lumea problematicii bucovinene”
– sălile de conferință ale hotelului Continental
17.00    concluziile simpozionului și lansare de cărți
– sala hotelului Continental
18.00    Lectură Națională – cititrea unor fragmente
din opera lui Henryk Sienkiewicz „Quo vadis”
– sala de conferință ale hotelului Continental

10.09.2016
Sărbătoarea Roadelor la Solonețu Nou

11.00     liturghie solemnă, prezentarea roadelor și a produselor regionale,
concert folcloric, picnic

Dożynki – sărbătoare populară legată de obiceiurile de mulțumire pentru încheierea secerișului și a lucrului pe câmp, precum și pentru roadele culese, care provine din tradiția slavă. În mod tradițional, cândva era sărbătorită în prima zi de toamnă, în prezent, în Polonia Sărbătoarea Roadelor se desfășoară într-una din duminicile din luna septembrie, după încheierea secerișului. Actual este sărbătoarea agricultorilor care mulțumesc pentru roadele culese și, din fericire, a pierdut caracterul ideologic din perioada comunistă. Inseparabil legate de această sărbătoare sunt Sfintele Liturghii solemne, în timpul cărora se sfințesc pâinea și cununile și se depun daruri. Sărbătoarea Roadelor se încheie cu un festin popular, adeseori cu etalare şi degustare de produse, feluri de mâncare, concerte și petrecere populară.
Uniunea Polonezilor din România organizează din 2006 Sărbătoarea Roadelor la nivel național, în cadrul Zilelor Culturii Polone, în Solonețu Nou – cea mai mare localitate din Bucovina în care trăiesc polonezi. Ea prilejuiește întâlnirea tuturor comunităților poloneze din România. Fiecare din localităţile în care trăiesc polonezi prezintă standuri colorate, sărbătorești cu roade caracteristice pentru ea, cu produse, dulciuri, mâncăruri. Pe lângă polonezi se prezintă și alte naționalități „vecine” – români, ucraineni, germani.


Sărbătoarea Roadelor începe cu sf. liturghie solemnă cu sfințirea pâinilor și cununilor precum și cu depunerea de daruri, urmează prezentarea standurilor, spectacolul folcloric și picnicul.
În ce-a de-a XI-a ediție vor susține spectacole ansamblurile polonezilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou. Regiunea Małopolska din Polonia va fi reprezentată de Ansamblul Regional „Mali Lipniczanie” din Lipnica Wielka, datorită sprijinului primit din partea Consiliului Voievodatului Małopolska. De asemenea, îi vom găzdui pe reprezentanții Voievodatului Małopolska, Voievodatului Podkarpacie și autorități din Zakopane.
Sărbătoarea Roadelor din Solonețu Nou este o excelentă ocazie de a cunoaște comunitatea poloneză din România și vecinii ei și chiar Polonia însăși. Atunci Polonia poate fi simțită, văzută și chiar „gustată”.
Sărbătoarea Roadelor va începe pe 10 septembrie la ora 11:00 cu Sf. Liturghie în biserica parohială din Solonețu Nou.

Zilele Culturii Polone sunt coofinanțate din fondul pentru diaspora poloneză a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava