Concert pascal
MOPAN Suceava

Anul trecut a fost instituită printr-o hotărâre a Guvernului României și o rezoluție a Seimului Polonez Ziua Solidarității Româno-Polone. S-a hotărât ca aceasta să fie sărbătorită în ambele țări pe 3 martie. Acesta a fost rezultatul înțelegerilor făcute în cadrul consultărilor interguvernamentale româno-polone, care au avut loc pe 28 martie 2023, la București, la inițiativa miniștrilor de externe ai celor două țări. Alegerea datei de 3 martie nu a fost întâmplătoare. Seria de tratate semnate de Polonia și România în perioada interbelică a fost inițiată de Convenția de alianță defensivă între Regatul României și Republica Polonă semnată la București, tocmai pe 3 martie 1921, privind ajutorul reciproc în caz de agresiune sovietică

Cu ocazia Zilei Solidarității Româno-Polone, are loc anunțarea publică a Sezonului Cultural – România-Polonia 2024/2025 – o inițiativă a Ministerelor Culturii din cele două țări, prin care Polonia și România își vor promova reciproc cultura, istoria și legăturile care le unesc. Acesta va include zeci de evenimente muzicale, teatrale, cinematografice, literare și expoziționale în ambele țări. Sezonul Cultural România-Polonia 2024/2025 este organizat de Ministerul Culturii din România împreună cu Institutul Cultural Român și Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din Polonia împreună cu Institutul Adam Mickiewicz și cu sprijinul Institutului Polonez din București.

Astfel, pentru weekendul 2-3 martie au fost programate vernisajul expoziției de fotografie de Justyna Mielnikiewicz „Au fost trei surori și doar două cămăși”, dedicată polonezilor din Bucovina, la Muzeul Național al Țăranului Român din București, și un concert al remarcabilului pianist polonez de jazz Leszek Możdżer la Filarmonica „George Enescu” din București.

În Polonia, Sezonul Cultural România-Polonia 2024/2025 a fost anunțat public pe 3 martie cu un concert susținut de violonistul român Alexandru Tomescu și de pianista Adela Liculescu și soprana Alexandra Zamfir la Castelul Regal din Varșovia.

La ambele evenimente de la București a fost invitat președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, însoțit de reprezentanți ai comunităților poloneze din Bucovina și București.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava