Concert pascal
MOPAN Suceava

Potrivit unei analize realizate de Cristina Profeanu, 80% dintre companiile din portofoliul de clienți al agenției de resurse umane cristinaprofeanu.ro sunt  dispuse să primească elevi și studenți cu vârste cuprinse între 16 și 22 de ani pentru a efectua practică sau stagii de internship pe durata verii. Aceste companii își propun să acopere deficitul de personal în perioada estivală, în special pentru sarcini ușoare. Cu toate acestea, în ciuda acestei oportunități, România se situează printre ultimele locuri în Europa în ceea ce privește angajarea personalului tânăr.

Această constatare evidențiază existența unei discrepanțe între cererea și oferta de locuri de muncă pentru tineri în România. Deși există posibilități de a obține experiență în practică în timpul verii, rata de angajare a tinerilor este relativ scăzută în comparație cu alte țări europene, spun experții în recrutare.

Analiza vine în contextul în care rata de promovabilitate la examenul de Bacalaureat din acest an se menține la peste 70% pe ansamblul tuturor promoțiilor, această situație înregistrându-se pentru al doilea an la rând în ultimii 11 ani.

„Educația joacă un rol major în piața muncii, influențând atât pregătirea și abilitățile individuale, cât și percepția asupra muncii. De la o vârstă fragedă, suntem programați să asociem munca cu o activitate dificilă și neplăcută, deoarece adesea auzim de la părinți că trebuie să mergem la muncă și că este o sarcină grea pe care trebuie să o îndeplinim. Această perspectivă negativă asupra muncii poate influența atitudinea noastră și motivația în carieră”, spune Cristina Profeanu, fondatoarea agenției de recrutare cristinaprofeanu.ro.

În România, există o tendință scăzută și în ceea ce privește angajarea tinerilor în timpul facultății. Conform Eurostat, doar 2% dintre studenți lucrează în timpul facultății, în comparație cu o medie europeană de 23%.  Experții sunt de părere că acest lucru poate fi atribuit unor factori precum susținerea financiară din partea părinților, lipsa de informații despre oportunitățile disponibile sau chiar restricțiile legate de angajarea tinerilor fără carte de muncă.

Deschiderea companiilor către tinerii absolvenți de Bacalaureat vine însă și cu o serie de criterii care condiționează eligibilitatea tinerilor de anumite abilități ale acestora. Astfel, companiile așteaptă din partea tinerilor să aibă aptitudini de operare PC, cel puțin pachetul Office, să știe limba engleză la un nivel cât mai ridicat, dar și să manifeste dorință de învățare.

În același timp, companiile sunt dispuse să ofere tinerilor salarii cuprinse între 950 de lei, pentru programe de lucru part-time și 1900 de lei, pentru programe full time, în cadrul unor stagii de practică sau internship pentru stagiile de internship. 40 % dintre aceste companii sunt deschise chiar și la angajarea tinerilor, dacă aceștia se descurcă pe perioada de probă.

Experții în resurse umane sunt de părere că intrarea tinerilor pe piața muncii de la o vârstă cât mai fragedă poate avea un impact pozitiv atât asupra propriilor cariere, cât și asupra performanțelor companiilor.

„Prin intermediul stagiilor de internship sau practicilor de vară, tinerii pot intra în contact direct cu mediul de lucru, se pot familiariza cu cerințele și procedurile specifice industriei în care doresc să se dezvolte și pot dezvolta relații profesionale valoroase. De asemenea, aceste oportunități de angajare temporară pot oferi tinerilor șansa de a-și descoperi pasiunile și interesele, orientându-i în alegerea unei cariere viitoare. Pe lângă faptul că tinerii obțin oportunitatea de a acumula experiență practică și de a-și dezvolta abilitățile profesionale, companiile beneficiază de energie proaspătă, idei inovatoare și perspective noi aduse de acești tineri entuziaști.Pentru companii, implicarea în programe de internship sau practici de vară le oferă posibilitatea de a identifica și recruta potențiali viitori angajați, contribuind astfel la dezvoltarea unei baze solide de talente”, susține Cristina Profeanu, fondatoarea agenției de recrutare cristinaprofeanu.ro.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava