MOPAN Suceava

Muzeul Bucovinei Suceava, Cenaclul Zidul de Hârtie şi Asociaţia Culturală Artfest în colaborare cu, Universitatea Ştefan Cel Mare Suceava, Asociaţia Edumax, Forumul Democrat al Germanilor din România, Revista de atitudine culturală Alecart, Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană şi Peisaj, Uzina de apă Suceava, organizează în perioada 27 – 30 mai 2015, cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi artă Lectora.

Festivalul  va cuprinde lecturi, discuţii, evocări, expoziţii (Dan Perjovschi cu Desene la Uzină, Cenaclul Zidul de Hârtie – Afişe 2008 – 2014), proiecţii video, concerte.

Vor participa: Constantin Acosmei, Michael Astner, Matei Bejenaru, Corina Bernic (Iaşi), Iulian Manuel Ghervas (Bucureşti), Dan Perjovschi (Sibiu), Gheorghe Schwartz (Arad), Mary Aherne, Cliff Forshaw (Marea Britanie), Wolfgang Kandler (Austria), Evghenia Lopata (Ucraina), Sebastian Seifert (Spania), Triin Soomets (Estonia).

Alături de aceştia se vor afla Luminiţa Elena Turcu, Simona Nastac, Raluca Damian, Ileana Boteanu, Florin Dan Prodan, George Ostafi, Gheorghe Cîrstian, Matei Hutopilă, Dan Cristian Iordache, Doru Mihai Matei.

Despre invitați:

Constantin Acosmei s-a născut în anul 1972, la Târgu Neamţ. Absolvent al Facultăţii de Litere a Universităţii Al.I. Cuza Iaşi, în 1996. Din 1998, bibliotecar la Biblioteca Judeţeană Gh. Asachi Iaşi. Autor al volumului de poezie Jucăria mortului (Pan, 1995; ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, Vasiliana, 2002; ediţia a III-a, Vinea, 2006; ediţia a IV-a, revăzută, Casa de Pariuri Literare, 2012). Prezent în antologii de poezie editate în România, Germania, SUA şi Franţa. A mai fost tradus în maghiară şi croată. A primit Premiul pentru debut al Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi, 1996; Premiul Euridice pentru poezie, 2008.

Mary Aherne (Anglia) este autoare de proză scurtă și poezie. A publicat în diverse antologii și reviste. Este membră a grupului literar Humber Writers. A mai colaborat cu diverse grupuri literare, posturi de radio și a câștigat concursuri de poezie. A lucrat pentru Humber Mouth Literature Festival și Beverley Literature Festival. A apărut în antologii precum Hide, Postcards from Hull, Sketches, Dispatches, Hull Tales and Ballads, Slipway și Incoming. Predă la universitatea din Hull.

Michael Astner s-a născut în 1961 la Apoldu de Sus, județul Sibiu. A debutat literar în 1985 în limba germană (în revista Neue Literatur din Bucureşti) şi în 1987 în limba română (în revista studenţească ieşeană Dialog) şi a publicat volumele de poeme despre calitatea unui timp (Iaşi, 1999) şi ţara transformată-n vânt (Bucureşti, 2011). Prezent cu poezii în mai multe antologii, printre care Europa erlesen: Siebenbürgen (Klagenfurt, 1999) şi Cele mai frumoase poeme din 2011 (Bucureşti, 2012). În 2006 i-a apărut un grupaj bilingv de poezii în germană şi în dialectul săsesc în revista austriacă manuskripte (Graz, nr. 2/2006).

Matei Bejenaru (n. 1963, Suceava) este un artist vizual contemporan și cadru didactic la Universitatea de Arte George Enescu din Iași. Din 1997 organizează la Iași evenimentul Periferic, devenit între timp Bienală Internațională de Artă Contemporană, ajunsă în anul 2008 la a 8-a ediție. Este membru fondator al asociației culturale Vector, având ca scop promovarea și cercetarea artei contemporane. Absolvent al Institutului Politehnic Iași in 1988 si al Universității de Arte “George Enescu” Iași, secția Pictura in 1996. In anul 2006 a obținut doctoratul in Estetica al Universității “Al.I. Cuza” din Iași. Din 1999 preda fotografia si arta video la Universitatea de Arte “George Enescu” Iași.
Este fondator si director artistic al Bienalei de Arta Contemporana Periferic din Iași (intre 1997 si 2008). Este membru fondator al Asociației Vector din Iași, fiind si președintele instituției in perioada (2001-2011). Intre 2003 si 2007 a fost directorul artistic al Galeriei Vector din Iași. Tot in aceeași perioada a inițiat si manageriat proiectul de cultura sociala cARTier, realizat împreună cu colegi din Asociația Vector.

Corina Bernic (n. 1981, Iași) este scriitor, traducător, jurnalist, manager cultural. A fost jurnalist TVR, şef de departament în cadrul Centrului Naţional al Cărţii aparţinând de Institutul Cultural Român şi manager cultural al Fundaţiei Robert Bosch. Din 2013 este colaborator pe proiecte internaţionale şi fundraising al international literaturfestival berlin (ilb) şi coordonator de program al FILIT Iaşi. A publicat volumele de poezie Casa scărilor (2011, Casa de pariuri literare) şi Staţii (2014, Pandora M), numeroase articole în diverse ziare şi reviste din România (Observator cultural, Dilemateca, Dilema veche, Timpul etc.) şi din străinătate (Frankfurter Allgemeine Zeitung, Pescanik – Serbia, Svet – Cehia), proză scurtă în diverse antologii. A editat antologia de proză scurtă Primii mei blugi (Art, 2009), antologia bilingvă a Festivalului Internaţional de poezie Oskar Pastior, Sibiu, 2007 şi La început a fost dialogul. Grupul de Acţiune Banat şi prieteniipoezii, proză, polemici (Polirom 2013). A tradus volume semnate de Jean Amèry, Herta Müller, Daniel Kehlmann, Peter Handke, Oskar Pastior, Peter Sloterdijk.

Cliff Forshaw (Anglia) locuiește în Hull și predă la universitatea din oraș. A fost în rezidențe de creație în Franța, Tasmania și România. De asemenea în rezidența artistică Djerassi din  California;  de două ori a fost bursier Hawthornden  Writing  Fellow  în Scoția; a fost câștigător Welsh  Academi John Tripp Award. Ultimul său volum, Vandemonian (Arc, 2013) recompune fragmentele din trecutul Tasmaniei. Cliff este și pictor și a realizat și trei scurt-metraje care întregesc antologii literare inspirate de  regiunea Yorkshire:  Slipway,  Drift și  Under Travelling  Skies:  Departures  from Larkin,  care a câștigat premiul întâi Larkin 25 Words Award. Noul volum, Pilgrim Tongues va fi gata în 2015.

Iulian Manuel Ghervas  este un regizor interesat de filmul documentar, dar și de filmul de ficțiune.  A lucrat ca regizor secund și asistent de regie cu cineaști și cu actori importanți, la coproducții internaționale.  A regizat împreună cu Adina Popescu filmele Copiii uraniului (2009 ) care a câștigat Best Research Award  la ASTRA Film Festival – Sibiu și a fost nominalizat la  Premiile Gopo și  Anul dragonului  (2013), producție HBO Europe, ce a fost selecționat la diverse festivaluri, nominalizat la Premiilor Gopo și  prezentat la TIFF (Cluj).  Iulian Manuel Ghervas a mai  câștigat premiul  HBO pentru scenariul  10 perfect. Ultima sa producție, filmul Tatăl meu, Lucian Blaga, a fost lansat în mai 2015.

Matei Hutopila (n. 1987) a publicat trei colecții de versuri: „copci” (Casa de editură Max Blecher, Bistrița, 2011), „în prezența lucrurilor. căldura soarelui în iarnă” (Zidul de hârtie, Suceava, 2013) și „bukowina ueber alles” (Zidul de hârtie, Suceava, 2014). În 2013 a citit la „Nepotu’ lui Thoreau” în Cluj. Trăiește la marginea pădurii. Activează cu grupul „Zidul de hârtie” din Suceava. Este la a treia prezență consecutivă la Lectora.

Dan Cristian Iordache a publicat șase cărţi de poezie. Poate există, Muşatinii, Suceava, 2008, Achtung maybe, Princeps Edit, Iaşi, 2009, Abel şi eu, Brumar, Timişoara, 2010, Karawane, Charmides, Bistriţa, 2012 şi Avatarurile domnului Oanea, Zidul de Hârtie, Suceava, 2013, Semn spre bine, Charmides, 2014. Articole şi grupaje de poezie în revistele Bucovina Literară, Feed Back, Porto Franco, Baadul Literar, Crai nou, Pasărea Măiastră, Hyperion etc. Este membru fondator al grupului literar sucevean Zidul de Hârtie.

Wolfgang Kandler (Austria) a absolvit în 2007 Academia Franz Schubert din Viena.

Din 2009 colaborează cu Teatrul Radu Stanca din Sibiu, secția germană, jucând ca actor în peste 20 de piese. De asemenea colaborează cu teatrul Ecce din Salzburg și Jugendtheater Dschungel din Viena. Are la activ patru nominalizări UNITER. A susținut numeroase workshop-uri de teatru și poezie.

Evghenia Lopata (Ucraina) este directoarea Festivalului Internațional de Poezie Meridian din Cernăuți, traducătoare din germană, moderator, curator de proiecte internaționale precum Meridian Cernowitz Poetic Tour din 2014 în Austria, Ucraina, Polonia, Cehia și Germania. Coordonatoarea Lyrikline pentru Ucraina. Câștigătoarea premiului Tânărul European al Anului 2015 (Schwarzkopf Foundation) și  a bursieră a Comisiei Europene 2014-2015.

Doru Mihai Mateiciuc debutează la Convorbiri Literare în 1983. Redactor la Opinia Studențească din Iași între 1983 – 1986. Publică poezie, proza, eseu și critică literară în revistele: Opinia Studențească, Convorbiri Literare, Dialog, Ateneu, Luceafărul, Astra, Cronica, Amfiteatru, Albatros, Zori Noi, Glasul Bucovinei, Forum Studențesc, Pagini Bucovinene, Trepte, Sinteze, Orientări. Debut editorial în volumul colectiv Prier, Editura Cartea Românească, 1988. Apare în prima antologie de haiku românesc în 1993. Publică volumul de poezie Rafee, editura Timpul, Iași 2014, pentru care obține premiul de debut Convorbiri literare.

Dan Perjovschi este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați artiști români pe scena internațională după 1990. A realizat peste o sută de expoziții și proiecte personale și de grup, la instituții celebre precum MoMA New York, Tate Modern Londra, Kiasma Helsinki, MACRO Roma, Kunsthalle Basel, MAC Marsilia, Bienala de la Veneția, Bienala de la Sydney, etc. Are o lucrare în expunere permanentă la Muzeul Vanabbe din Eindhoven, Olanda. A primit două premii prestigioase: George Maciunas Award în 2004 și Princess Margriet Award în 2012, pentru întreaga activitate, împreună cu soția sa, artista Lia Perjovschi. Este ilustrator și comentator la Revista 22 încă de la apariția primului număr în 1990. Locuiește la Sibiu și București, lucrează pe tot globul și are 346,000 de rezultate pe Google.

Florin Dan Prodan (n. 1976, Suceava) a publicat volumele de poezie Pe scurt, editura T, Iaşi,  2005, On the road. Poeme de călătorie, Shambhala Press, Nepal, 2012, Poem pentru Ulrike, Vinea, 2013, Poeme și note informative despre eroi și morminte, 2014. Poemele sale au fost traduse în engleză, germană, spaniolă, coreeană, poloneză și ucraineană.

Este curator al rezidenței artistice internaționale de la Borsec și director al festivalului Inside Zone. A realizat instalații video și multimedia în galerii din Copenhaga, Glasgow, Seul, Bremen și la Uzina de Apă din Suceava.

Gheorghe Schwartz  este unul dintre cei mai prolifici şi originali scriitori contemporani din România. A publicat peste douăzeci de volume de literatură de diverse genuri: proză scurtă, teatru, roman psihologic, istoric şi fantastic. De-a lungul anilor, Gheorghe Schwartz a fost recompensat cu mai multe premii prestigioase, printre care Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate literară – Asociaţia scriitorilor (2003), Premiul pentru proză – Festivalul Internaţional EMIA  (2004), Premiul „Autorul Anului” (2005), Premiul pentru „Cea mai bună carte străină” în cadrul Târgului Internaţional de Carte de la Belgrad (2010). Opera majoră a lui Gheorghe Schwartz, seria de romane „Cei o sută” este considerată de criticul Ioan Holban „o mare izbândă a prozei noastre contemporane”, fiind cea mai amplă serie romanescă din literatura națională. A fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Umaniste şi Sociale a Universităţii „Aurel Vlaicu“ din Arad, consilier cultural la Ambasada României de la Bonn între anii 1992-1993 și este autor al mai multor cărţi de specialitate. 

Sebastian Seifert (Spania) Născut în Buenos Aires, locuiește din 2002 în Barcelona. Este multimedia designer, producător muzical și curator independent de arte media și muzică electronică; în aceste domenii a dezvoltat mai multe proiecte pe internet, instalații interactive și performance-uri multimedia. Din 2003 pînă în 2011 a fost curator și event organizer pentru Fundación “la Caixa”. Ca artist a participat la festivaluri precum MUTEK.ES, SONAR, ,SZIGET FESTIVAL, OFFF, FILE SAN PABLO, VAD FESTIVAL, BARCELONA VISUAL SOUND, CAMPUS PARTY, REC TARRAGONA, MADINSPAIN. A scris articole de specialitate pentru URL Magazine și SHIFT. A fost curatorul pentru muzică electronică al La Noche en Blanco Madrid (2008) și director al Piú Radio (2006-2012).

Triin Soomets (Estonia) a absolvit în 1994 filologia la Universitatea din Tartu. Din 1991 a publicat 10 volume de poezie, 2 volume de poezie pentru copii și 3 antologii. Membră a Uniunii Scriitorilor din Estonia din 1999. Este considerată una dintre cele mai bune poete contemporane. Premii: Premiul Juhan Liiv (2000, 2009), Premiul pentru cea mai vie carte acordat de revista Sirp (2004), Premiu la Festivalul Internațional de Poezie Antares, Galați (2007, 2010, 2011), Premiul Ivar Ivask (2010). Publicată în germană, engleză, olandeză, franceză, slovenă, finlandeză, galiegă, polonă, suedeză, portugheză, rusă, maghiară, albaneză, letonă, lituaniană, română, spaniolă, bulgară, macedoneană, hindi și faroeză.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava