În comuna Solonețu Nou a avut loc vineri, 14 decembrie, a XVI-a ediție a Festivalului „La ieslea Domului”, care se desfășoară în fiecare an în preajma Sărbătorii Nașterii Domnului. Jasełka este o reprezentație teatrală a evenimentelor biblice legate de nașterea lui Isus Cristos.

Cuvântul „jasło” în limba polonă veche însemna o iesle făcută din scânduri. Primele reprezentații datează din secolul XIII, creatorul lor fiind Sf. Francisc din Assisi. El a reprezentat scena nașterii lui Isus în grota săpată în stâncă în Greccio. La început, reprezentațiile erau prezentate în biserici, iar mai apoi pe străzi, în piețe și case. Principalii eroi erau: Sfânta Familie, păstorașii, cei trei crai, îngerii și cumplitul rege Irod. La Festival au participat preșcolari și elevi din Solonețu Nou, Baineț, Moara, Siret, Poiana Micului, Cacica, Pleșa, precum și liceenii ce învață la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, însoțiți de profesorii lor cu scenete, colinde și poezii legate de Nașterea Domnului.

La eveniment au participat: deputatul Uniunii Polonezilor din Romania – Victoria Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România – Ghervazen Longher, pr. dr. Stanislav Cucharec – paroh în Solonețu Nou, pr. Nicolae Nicolaișen, paroh al bisericii greco-catolice din Maidan, precum si bunici si parinti ai micilor „actori”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava