Concert pascal
MOPAN Suceava

Nodulii tiroidieni sunt o afecțiune frecventă ȋn rândul populației, iar șansele ca o persoană să dezvolte o astfel de afecțiune sunt de 50%, pe parcursul vieții. Pacienții cu noduli tiroidieni benigni au, de acum, acces la o intervenție minim invazivă, alternativă la operația de scoatere a glandei tiroide. Ablația cu microunde se realizează sub control ecografic, prin intermediul unui ac al cărui vârf emite microunde și care ,,topește” nodulii. Spre deosebire de tiroidectomia clasică, nu necesită anestezie generală, internare sau tratament hormonal post operator și nu lasă cicatrici. Intervenția este una rapidă și sigură, chiar și ȋn cazul pacienților cu boli cronice și femeilor ȋnsărcinate. Ablația cu microunde este disponibilă, ȋn premieră, ȋn România, doar la Spitalul Memorial Băneasa.

,,Ȋn cazul nodulilor tiroidieni benigni, simptomatici și de dimensiuni mari, opțiunea clasică de tratament era de a ȋndepărta chirurgical un lob al tiroidei sau ȋntreaga glandă – tiroidectomie totală. De câțiva ani, ȋn lume, se practică ablațiile nodulilor, adică supraȋncălzirea acestora, fără afectarea țesutului din jur. Există mai multe variante de ablație, ȋnsă cea mai nouă, cu cele mai multe beneficii pentru pacient și pe care eu am ales să o practic este cea cu microunde. Procedura este minim invazivă, durează aproximativ o oră, se realizează cu anestezie locală, prin intermediul unui ac, deci nu rămâne cicatrice, iar externarea se face ȋn aceeași zi, fără recomandare de tratament acasă. Intervenția este, de asemenea, mai eficientă pentru nodulii care conțin și zone chistice și poate fi efectuată atât ȋn cazul femeilor ȋnsărcinate, cât și al pacienților cu tulburări de ritm cardiac, care au pacemaker sau al celor cu implanturi/proteze de metal”, spune dr. Emin Mammadov, medic specialist endocrinologie, Spitalul Memorial Băneasa.

Ce efecte au nodulii tiroidieni

De cele mai multe ori, nodulii tiroidieni nu produc simptome, ȋnsă, există cazuri ȋn care afectează funcția tiroidei (nodul toxic). Printre consecințe se pot număra oboseală, pierdere în greutate, transpirații abundente, nervozitate, accelerarea bătăilor inimii, anxietate și insomnii. Nodulii de dimensiuni mari pot da dificultăți la înghițire, respirație, răgușeală și durere de gât.

Tiroidectomia totală sau operația de scoatere a glandei tiroide era, până de curând, singura opțiune terapeutică a nodulilor tiroidieni benigni, simptomatici. Aceasta presupune anestezie generală, cicatrice post operatorie ȋn zona gâtului și urmarea unui tratament cu hormoni de substituție, pe viață.

Ablația cu microunde scade volumul nodulilor cu 50% până la peste 90%, ȋntr-un interval de șase luni. După intervenție, pacienții pot părăsi clinica ȋn aproximativ o oră, iar singura limitare este că nu au voie să facă sport intens ȋn ziua respectivă. Medicii recomandă controlul ecografic al tiroidei la o lună, trei, șase și 12 luni după procedură, pentru monitorizarea rezultatelor.

Ȋnainte de ablația cu microunde, pacienții trebuie să efectueze o biopsie a nodulilor, care să confirme că aceștia sunt benigni. Ȋn unele cazuri, poate fi nevoie un control ORL pentru verificarea corzilor vocale ȋnainte și/sau după procedură. De asemenea, poate fi necesară o vizită la medicul cardiolog sau neurolog, pentru cei care urmează tratament cu anticoagulante. Pacienților le este recomandat să nu mănânce cu trei ore ȋnainte și cu o oră să nu consume lichide.

Dr. Emin Mammadov are o experiență internațională de peste zece ani și formare profesională realizată ȋn țări precum Azerbaijan, Irlanda, Olanda, Germania, Austria, Turcia, Suedia și România. Ȋn prezent, este singurul medic din țară care efectuează ablația cu microunde a nodulilor tiroidieni, ȋn Spitalul Memorial Băneasa. Ȋn perioada octombrie-noiembrie, spitalul oferă un discount de 10% pentru acest tip de intervenție.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava